RECENSIE: De Dijk - Hold On Tight (met Solomon Burke)

De Dijk & Solomon Burke – Hold on tight
2010-10-06 Na het eerste gezamenlijke optreden bestempelde Solomon Burke De Dijk al als een betere band dan Booker T. & The M.G.’s. Destijds deed Huub van der Lubbe de opmerking nog af als Amerikaanse vriendelijkheid, maar drie jaar later is wel duidelijk dat Burke deze opmerking daadwerkelijk meende. In drie jaar tijd volgden enkele gezamenlijke shows, de single ‘Enough is Enough’ en dan nu het eerste duoalbum Hold on Tight .

Solomon Burke zingt op de plaat de beste nummers van De Dijk. De nummers zijn allen omgezet naar het Engels en lijken ook allemaal speciaal voor Burke geschreven. De verschillende tracks worden door de band op hun allerbest gespeeld en de jarenlange ervaring in het spelen resulteert in geweldige uitvoeringen van de nummers. Nummers als ‘Wat een vrouw’ en ‘Ik kan het niet alleen’ klinken in hun Amerikaanse versie soulvoller en meer swingend dan ooit.

Vervolgens komt op ‘Text Me’ de samenwerking helemaal tot zijn recht, het degelijke nummer is tijdens de opname van de plaat al jammend in elkaar gezet. De 70 jarige soulzanger zingt over het stampende ritme dat hij verlangt naar een SMS van zijn grote liefde. Ook zonder de bekende Dijk nummers blijken Solomon Burke en De Dijk een gouden combo te zijn.

Waar De Dijk het normaal gesproken grotendeels moet hebben van de Nederlandstalige spitsigheid van Huub is Hold on Tight helemaal rond de fabuleuze soulstem van Solomon Burke gebouwd. En daar is absoluut niks mis mee! Integendeel, het maakt Hold on Tight een verrassende en bovenal swingende plaat die de komende paar weken nog wel in de cd-speler blijft liggen. Als het aan Solomon Burke ligt begint De Dijk binnenkort een carrière in de States, met deze plaat op zak zullen de eerste collega’s van de soulgigant waarschijnlijk snel aan de telefoon hangen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:De Dijk Label:Universal
Postcards From a Young Man – Manic Street Preachers

Manic Street Preachers - Postcards From a Young ManZe laten er geen gras over groeien, het drietal van de Manic Street...

Kamelot – Poetry for the poisoned

Kamelot - Poetry for the Poisoned Een band die amper introductie nodig heeft is Kamelot . De powermetal band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT