RECENSIE: Wir Sind Helden - Bring Mich Nach Hause

Wir sind Helden – Bring mich nach Hause
2010-10-09 Wir sind Helden is typisch zo'n band waarvan je wel eens iets hebt gehoord of gezien, maar waar je je nooit in hebt verdiept. Uit de statistieken blijkt ook dat de band voornamelijk in Duitssprekende landen populair is. In thuisland Duitsland zijn de gouden en platina platen niet meer op een hand te tellen en ook in Oostenrijk zijn ze zeer succesvol.

In Nederland kennen we Wir sind Helden voornamelijk van 'Wenn Es Passiert', een van de tunes van het WK voetbal in 2006. Het album Von Hier An Blind uit 2005 (met daarop 'Wenn Es Passiert') is het enige album van WsH wat hier de hitlijsten wist te behalen. Verder dan plaats 72 kwam dit album (wat elders de grote doorbraak betekende) echter niet.

Nu in 2010 is Wir sind Helden toe aan alweer het vierde album, getiteld; Bring mich nach Hause. De vaandeldragers van de Duitse popmuziek openen het album met de single 'Alles'. Meteen lijkt het erop dat WsH doorgaat op de vertrouwde tour, namelijk die van fris maar melancholisch klinkende popliedjes. Niets is echter minder waar, want gedurende het verloop van het album blijken er een paar veranderingen te zijn. Zo valt al vanaf de tweede track op te merken dat de vertrouwde synths plaats hebben gemaakt voor accordeon en banjo. Bij 'Was uns Gehort' en '23.55 – Alles auf Anfang' zorgt deze wisseling buiten hele dansbare klanken ook nog eens voor een aanstekelijke vrolijkheid. Een ander opvallende verandering vinden we in de lyrics van de songs, ze zijn namelijk een stuk minder optimistisch dan we gewend zijn van WsH. Neem bijvoorbeeld het pijnlijke verhaal van een artiest in 'Dramatiker' of het mooie 'Meine Freundin war im Koma und alles, was Sie mir mitgebracht hat, war dieses lausige T-shirt'.

Ondanks de kleine wisselingen op Bring mich nach Hause blijft de stijl van Wir sind Helden behouden. Dat komt door de structuur van de liedjes, maar zeker ook door de kenmerkende stem van Judith Holofernes. Op het gelijknamige 'Bring mich nach Hause' zingt ze heerlijk zweverig om op 'Die Ballade von Wolfgang und Brigitte' vervolgens weer heel erg down-to-earth te klinken. Door deze kwaliteit is zelfs een vlakke song als 'Die Träume anderer Leute' (die overigens origineel van start gaat met een slaapliedje) het beluisteren waard. Al met al is dit album van Wir sind Helden een afwisselende plaat geworden waarbij zelfs de mindere tracks niet vervelen. Dat het album wat meer diepgang heeft, kan alleen maar worden gezien als een pluspunt.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Wir Sind Helden Label:Columbia
John Legend & The Roots – Wake up!

John Legend - Wake Up! (met The Roots) John Legend is bij het grote publiek vooral bekend om zijn prima, maar toch...

Serj Tankian - Imperfect Harmonies

Serj Tankian - Imperfect Harmonies In 2007 begon Serj Tankian , zanger van System of a Down, aan een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT