RECENSIE: Serj Tankian - Imperfect Harmonies

Serj Tankian - Imperfect Harmonies
2010-09-29 In 2007 begon Serj Tankian, zanger van System of a Down, aan een solocarrière. Dit leverde naast vraagtekens over het voortbestaan van SOAD, ook een prima debuutalbum op. Met Elect the Dead liet Serj horen dat hij een erg grote invloed had/heeft op de sound van SOAD. Hoewel dit album net even wat gevoeliger was, lag het muzikaal in het verlengde van wat we van Serj en kornuiten gewend waren. Dat Serj het hier niet bij zou laten werd duidelijk toen hij in 2010 met Elect the Dead Symphony kwam. Samen met het Auckland Philharmonia Orchestra stak Serj de songs van Elect the Dead in een nieuw symfonisch jasje.

Dat dit symfonische jasje naar meer smaakt blijkt wel op Serj`s nieuwe aanwinst Imperfect Harmonies. Op dit elf tracks tellende album neemt Serj Tankian meer afstand van SOAD en weet hij de nadruk te leggen op de (klassieke) muzikale composities en de (politieke) poëtische teksten. Hoewel de singles 'Borders Are' en 'Left of Center' nog steeds de bekende metalklanken van SOAD herbergen klinken ze voller en zwaarder. Deze tracks staan als een huis, maar de echte virtuositeit op dit album vind je bijvoorbeeld in het onheilspellend bombastische 'Disowned Inc'. Dat genialiteit ook heel klein kan zijn, hoor je in het schitterende 'Gate 21' en het misschien nog mooiere 'Wings of Summer'. Met 'Deserving?' blijkt Serj ook nog in staat om een aanstekelijke popsong te maken.

Voor de liefhebbers van Elect the Dead en het werk van SOAD zal Imperfect Harmonies misschien een teleurstelling zijn. Of dit terecht is valt nog te bezien, want Serj Tankian lijkt met dit intellectuele werk zijn naam als multitalent meer kracht bij te zetten. Als hij de lijn van dit zeer sterke album weet door te trekken, kunnen we nog veel van hem verwachten.


Eerdere recensies van Serj Tankian:
- 13-11-2007: Elect the Dead;
- 09-12-2002: Steal this Album (met System of a Down).
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Serj Tankian Label:Warner
Wir sind Helden – Bring mich nach Hause

Wir Sind Helden - Bring Mich Nach Hause Wir sind Helden is typisch zo'n band waarvan je wel eens iets hebt gehoord...

Leonard Cohen - Songs From the Road

Leonard Cohen - Songs from the Road De befaamde singer-songwriter Leonard Cohen heeft inmiddels de leeftijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT