RECENSIE: Filthy Nelly - Feztival!

Filthy Nelly – Feztival!
2010-11-02 Wanneer je, om wat voor reden dan ook, in de put zit zet dan heel snel de debuut cd van Filthy Nelly op. Dikke kans dat je heel snel weer opkrabbelt. De muziek van de Nederlanders is geknipt voor het spelen op festivals en zij zorgt tijdens haar optredens regelmatig voor kolkende feestjes. Zelf omschrijft de band haar stijl als “Euro speedfolk”, wat staat voor een mix van Ierse folk en zogenaamde Balkanpunk. Duidelijk is dat de band lekker meelift op de momenteel populaire geluid van bands als Gogol Bordello en de herontdekte Pogues.

De band viel louter positieve reacties van pers en publiek ten deel en weet sinds een jaar of vijf stevig aan de weg te timmeren, met als hoogtepunt een optreden op het prestigieuze Dranouter festival. In 2006 neemt de band haar eerst demo op en weet een hoop enthousiasme los te peuteren. Het heeft uiteindelijk tot 2010 geduurd eer het debuut Feztival! het levenslicht zag, maar het is gelijk een plaat die er mag zijn. De naam van het album geeft gelijk aan op welk publiek de band haar pijlen richt: het feestvierend festival publiek dat zin heeft eens lekker ongeremd los te gaan.

In iets meer dan een half uur worden we getrakteerd op negen nummers en vijf korte instrumentaaltjes. Zoals gebruikelijk in dit soort muziek voeren de viool en accordeon de boventoon, maar worden door een moordend tempo van bas, gitaar en drums op de hielen gezeten. De stem van de zanger met de welluidende naam Katastrof is prettig rauw en doet wel wat denken aan die van Mike Scott (Waterboys). Om nog eens duidelijk te maken waar de band haar invloeden vandaan haalt hebben de instrumentaaltjes welluidende namen als ‘Balkan Cat’, ‘Port Padraig Na Cara’ en ‘Con Cassidy’s Highland’ meegekregen. Het langste nummer heet ‘Tattoo Shock’ en begint met een reggae ritme om halverwege in een heerlijk Hongaars feestje over te gaan. Wat een ongelooflijk verslavend nummer is dit! Heel fraai is ‘Evil Bazar’ dat een snel ritme heeft, maar toch heel ingetogen klinkt en door violiste Esmaralda erg mooi wordt ingekleurd. In ‘Black Cat’ horen we ook de gitaar iets prominenter en dringen zich enige Waterboys invloeden op. Verder zijn de punkinvloeden nooit ver weg wat er voor zorgt dat het allemaal niet al te vrijblijvend klinkt. Luister in dat opzicht maar eens naar het meesterlijke ‘You Are Quite Cool’. Prachtig!

Feztival! is een moorddadig lekkere plaat die liefhebbers van Gogol Bordello en The Pogues zeker moet aanspreken. Ook als je niets met dit soort muziek hebt is het bijna zeker dat je gegrepen wordt door het enthousiasme die het zestal op plaat weet over te brengen. Een hele mooie tip voor de festivals van 2011.


Eerdere recensies van Filthy Nelly:
- 07-09-2006: Fast Feet Galore.
Recensent:Jan Didden Artiest:Filthy Nelly Label:Silvox
The Temper Trap  ‘Conditions Remixed’

The Temper Trap - Conditions - RemixedIemand bij Infectious Music is te beleefd geweest voor dit remixproject rond...

Buju Banton – Before the dawn

Buju Banton - Before the Dawn Het blijft een raar verhaal. In 2009 werd de populaire reggaezanger Buju...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT