RECENSIE: Landfill - Landfill

Landfill - Landfill
2010-12-25 Een laag verwachtingspatroon creëren kan werken in je voordeel, zeker als je een Belgische band bent. Onze zuiderburen hebben namelijk een goede staat van dienst als het gaat om het leveren van goede rockbands. Om wat (recente) voorbeelden te noemen: Goose, A Brand en Triggerfinger. Maar om nou je band meteen te vernoemen naar een vuilnishoop? Dat gaat toch wel wat te ver. Dat is deze band - Landfill - ook niet waardig. Dit gelijknamige album Landfill is dan wellicht geen Belgisch pralinepareltje, maar kent toch zeker hoogtepunten.

Hoogtepunten zijn ten eerste, zeer zeker de twee singles ‘Antidote’ en ‘Low’. Radiostations als 3FM, KinkFM en Studio Brussel brachten de eerste single ‘Antidote’ al ten gehore, maar zullen ook de tweede single ‘Low’ gaan draaien.

Ook andere tracks als ‘Gentlemen’ en het zeer gevarieerde ‘Demons’ behoren tot de betere tracks op dit album. Daar waar ‘Gentlemen’ (en tevens de albumopener) kenmerkend is voor de Belgische popmuziek, is ‘Demons’ (de afsluiter van dit album dat in het cd-boekje staat gecrediteerd als ‘Devils Wear A Crown’) een nummer dat opgebouwd is uit ‘extremen’. De vijf Belgen bouwen in dit nummer tweemaal op tot een muzikale explosie, waarmee de plaat lekker wordt afgesloten.

Toch kent dit debuutalbum ook wat losse steekjes. Om te beginnen is de stem van de zanger niet echt spannend en valt het muzikaal gezien soms ook een beetje dood. Op de My Space-pagina van de heren worden inspiratiebronnen genoemd als Radiohead en Muse. Ondanks dat de inspiratie hier en daar terug te horen is (luister bijvoorbeeld naar ‘HPY3’), moet er nog grote slagen gemaakt worden, wil Landfill enigszins in de buurt komen van deze bands. Al is het natuurlijk niet eerlijk om een debuutalbum te vergelijken met twee van de grootste/beste bands die we kennen.

Het Belgische Landfill zet met hun gelijknamige debuut een goed begin van hun carrière neer. Een goed begin is het halve werk, maar dan moeten ze die tweede helft nog wel waarmaken.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Landfill Label:Eigen Beheer
Moon & Sun The Wild Things

Moon & Sun - The Wild ThingsHet Nederlandse Beep! Beep! Back Up The Truck label is een nog vrij onbekend...

Gone Bald - Waiting It Out

Gone Bald - Waiting it Out Na de release van 100 Ways to Become Cool in 2007 verlieten de bassist en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT