RECENSIE: Various - Soma Compilation 2011

Various - ‘Soma Compilation 2011’
2010-11-28 Het moet gezegd: Soma Quality Recordings is één van die weinige nog consequent op techno inzettende founding labels met bovendien een regelmatige output. Een pak concurrenten op dat vlak, zoals Tresor, Plus 8 of Underground Resistance, schroefden hun releases zwaar terug, andere zoals Warp of het al even in slaapstand gegane F Comm verbreedden de muzikale horizon. Goed: je hebt Kompakt, Cocoon en Dial, maar die zijn toch al gauw vijf tot tien jaar jonger.

Dat zorgt natuurlijk voor een enorme aanzuigkracht bij een groot deel van de techno artiesten. Zo vonden The Black Dog en Samuel L Session er onderdak, trokken recent jonge talenten als Hatikvah en Decimal in, en vindt het label nog steeds trouwe bondgenoten in Slam (mede founding fathers), Funk D’Void en Silicone Soul. 2010 was overigens een vrij rustig jaar voor het in Glasgow gevestigde label: The Black Dog bracht Music For Real Airports uit – een antwoord op Brian Eno’s Music For Airports, Hatikvah kreeg ruime bijval met Synchronicity. Dat symboliseert meteen mooi hoe zowel old school liefhebbers als de nieuwe generatie downloaders hun gading vindt bij een label dat volgend jaar toch alweer de twintigste verjaardag viert.

Stoffig klinkt Soma Compilation 2011 dan ook zeker niet. Eigenlijk weet het merendeel van de tracks beheerst en overtuigend roots met nieuwe technologie te verbinden. Zo komt het Hamburgse Kollektiv Turmstrasse opvallend subtiel binnen met hun remix van Silicone Soul’s ‘Dogs Of Les Ilhes’. Een mooie verrassing, zich meteen in stijl metend aan The Black Dog. Ook Decimal’s ‘Death Song’ weet perfect diepte, gelaagdheid en trippy feel aan een jong gevoel voor ritme te koppelen. Precies daarin wilde Soma zo’n paar jaar terug nog wel ’s spirit missen. Toen dreven althans een aantal releases nog te veel op een lome vorm van professionalisme, alsof het bandwerk was. Funk D’Void wil ook nu nog wel ’s last hebben van een topzwaar gevoel in tracks als ‘Wasp In A Wig‘, geschreven met de Ierse Sian. Het hoeft verder niet te verbazen dat Gary Beck en Richie Hawtin muzikale maatjes zijn (‘Enough Talk’), en Leons remix van Let’s Go Outside’s ‘Sunday Morning In The Church Of Bass’ koppelt mystiek aan een vage Villalobos-feel. Hoor ik daar trouwens geen rave sample in Harvey McKay’s ‘Nightwalker’? Slam en The Black Dog spelen een remixspelletje met elkaars materiaal, waarbij ‘Azure’ het in spierkracht wint van ‘CCTV’.

Volgend jaar viert Soma een zomers feestje met het twintigjarig bestaan, komt er een limited edition vinyl box, inclusief remixes door jong en oud, zullen een paar mixcompilaties het licht zien, en komt ook onuitgebracht materiaal selectief vanonder het stof. Met een paar tracks van deze compilatie kan je het feestje nu al beginnen.
Recensent:Mario De Block Artiest:Various Label:Som Livre
My Chemical Romance - Danger Days: the true lives of the fabulous killjoys

My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives of the Fabulous KilljoysVergeet alles wat je ooit van en over My Chemical Romance hebt gehoord. De...

N.E.R.D. - Nothing

N*E*R*D* - Nothing Het is alweer bijna negen jaar geleden dat N.E.R.D. ’s unieke debuut album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT