RECENSIE: Amplifier - The Octopus

Amplifier – Octopus
2011-02-08 Het is een soort van ideaal. Bands die muziek maken die zij zelf mooi vinden en niet om hun platenlabel tevreden te houden. Compromissen maken om zo maar onder contract te blijven, in de hoop zo veel meer albums te verkopen. Platenlabels gaan zich steeds meer bemoeien met de creativiteit van artiesten. Alhoewel het hebben van een platenlabel natuurlijk ook zorgt voor een bepaalde vorm van support.

Soms, heel soms, is er een band die het compleet anders doet. Zo'n band is Amplifier. Met het derde album The Octopus maakt deze progressieve rockband zich vrij. Vrij van verplichtingen, vrij van compromissen. Dit album is namelijk niet te verkrijgen in de betere platenwinkel, dit album is alleen te verkrijgen via de website van de band.

Dat deze plaat niet in elke platenzaak ligt is zonde. Het is namelijk een geweldig album. Wat zeg ik? Het is een geweldig dubbel-album! The Octopus bestaat namelijk uit twee cd’s. Een besluit van de band. Er was over nagedacht om het album in twee delen uit te brengen, zo zouden zij immers meer geld kunnen cashen. Maar het leek dit drietal uit Manchester stijlvoller om dit als een dubbel-album uit te brengen (ook verkrijgbaar als 3 LP’s).

Fans van A Perfect Circle zullen The Octopus met open armen ontvangen. Amplifier klinkt op dit dubbel-album niet alleen muzikaal heel erg als de band van Tool-zanger Maynard James Keenan, maar ook qua stemgebruik, klank en uitspraak zijn er hoorbare gelijkenissen. Een mooi voorbeeld van de gelijkenis tussen Amplifier en A Perfect Circle is te horen in ‘The Wave’ (op de eerste disc). De band heeft echter genoeg eigen identiteit om niet afgerekend te hoeven worden als A Perfect Circle-cloon.

Dat The Octopus met een speeltijd van meer dan twee uur niet gaat vervelen is ook al een groot pluspunt. Zoals gebruikelijk is in dit genre schromen ook de heren van Amplifier niet om tracks af te leveren die acht, negen of zelfs tien minuten op de klok aantikken. Dat deze liedjes boeiend blijven getuigt van pure kwaliteit.

Niets dan lof voor deze band. Vanwege het ontbreken van een platenlabel en distributeur heeft deze band zijn puurste idealen vastgelegd op twee schijfjes. Het eindresultaat mag er dan ook wezen. Een prachtig dubbel-album dat thuishoort in het bezit van menig muziekliefhebber.


Eerdere recensies van Ampfilier:
- 23-11-2006: Insider.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Amplifier Label:Ampcorp / Petting Zoo
Mark Sultan - $

Mark Sultan - '$'In Korea besloot het garageduo King Khan and BBQ Show het voorbeeld van het...

Groover – Fake Fairytales

Groover - Fake Fairytales Voeg een blazerssectie toe aan je band en de vrolijke noten van de skamuziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT