RECENSIE: Amplifier - Echo Street

Cover Amplifier - Echo Street
2013-03-29 Wat heeft het toch altijd veel commentaar tot gevolg als een geliefde band van stijl veranderd en zich door ontwikkeld. Amplifier uit Manchester bracht met het gelijknamige debuutalbum (2004) en Insider (2006) twee monumentale psychedelische stonerrock platen uit (ga ze luisteren mocht je ze niet in de kast hebben staan!). In 2011 bracht de band in eigen beheer het ambitieuze The Octopus uit die al een lichte verschuiving richting prog te horen gaf.

Vorig jaar kwam het bericht dat het fijnproeverslabel Kscope (oa Porcupine Tree, Steven Wilson en Anathema) de band had getekend en met Echo Street is hier het eerste resultaat van deze samenwerking. Is het commentaar terecht? Heeft Amplifier haar ziel verkocht?

De vooruitgesnelde single 'Matmos' stelde wat dat betreft gerust. Ja; weg waren de ronkende gitaren, maar wat was het een prachtig sfeervol nummer met dito clip. Ergens tussen Elbow en Porcupine Tree in. Het album opent dan ook met dit prachtnummer.

Wat ook opvalt is de grotere rol die gitarist Steve Durose (ex-Oceansize) speelt op het album. 'The Wheel' bouwt rustig en dreigend op met onheilspellende gitaarklanken om uiteindelijk prachtig open te barsten. Het ruim tien minuten 'Extra Vehicular' doet er nog een schepje bovenop. Na een rustig begin gaan Durose en zanger/gitarist Sel Balamir aan het einde een kolkend gitaarduel aan die Oceansize in herinnering roept, waanzinnig!

Genieten is het echter ook als Amplifier het wat rustiger aan doet. 'Where The River Goes' is een prachtig gedragen nummer met dubbele zang in het refrein. 'Between Today and Yesterday' is een akoestisch pareltje met wederom waanzinnige harmoniezang.

Het titelnummer laat je lekker wegdromen en werkt heerlijk op de zintuigen, meditatief bijna. Afsluiter 'Mary Rose' is wederom schitterend en vormt een episch slot met machtig baswerk.

Amplifier is een band die niet vies is van risico's en simpelweg weigert om in herhaling te vallen. Echo Street is het volgende spannende hoofdstuk in de discografie. En voor wie heimwee heeft naar de gitaarmuren zet gewoon die eerste twee platen nog eens op. In april en mei is de band te zien in Haarlem en Tilburg, niet te missen.
Recensent:Mark Michels Artiest:Amplifier Label:Bertus
Cover Yoshimi! - Bottelaars En Beesten

Yoshimi! - Bottelaars En Beesten Yoshimi! is de artiestennaam van de Rotterdamse muzikant Niek Hilkman. In...

Cover Henry Fool - Men Singing

Henry Fool - Men Singing Instrumentale muziek blijft altijd lastig te peilen. De veiligheid van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT