RECENSIE: Leon Verdonschot - Hart tegen Hart: Rock n' Roll ontmoetingen

leonverdonschot-harttegenhart
2005-07-27 Nee, Festivalinfo krijgt geen eigen boekenafdeling. Maar voor Hart tegen Hart maken we graag een uitzondering. Het gaat hier dan ook om een verzameling van verhalen en interviews over Nederlandse popsterren die menig muziekliefhebber aan zal spreken. Niet eens vanwege de uiteenlopende artiesten (van Frans Bauer tot de Spades), maar bovenal door de bijzondere wijze waarop ze geschreven zijn. Leon Verdonschot, je misschien niet onbekend door zijn werk voor Kink FM en Nieuwe Revu, weet op bijzonder fraaie wijze zijn onderwerpen neer te zetten. En dan lees je net zo graag zijn verhalen over Jacques Herb als over Peter Pan Speedrock.

Verhalen ja, want hoewel er ook een aantal vraag/antwoord interviews in dit boek staan is Verdonschot op zijn sterkst wanneer hij een verhaal schrijft. Hij gaat vaak mee op pad met de artiest in kwestie, en maakt daar weliswaar gebruik van interviews die hij doet, maar zeker ook van zijn observaties. En daar is hij op zijn best. De manier waarop hij met weinig woorden en op schijnbaar gemakkelijke wijze een Gordon neerzet is jaloersmakend. Het knappe is dat, ondanks dat Verdonschot zelf getooid met een Sick Of It All muts op de achterkant staat, altijd respect blijft tonen voor zijn onderwerp. Ook als je er vergif op in kan nemen dat hij zelf wat minder met de muziek van zijn onderwerp heeft. Het is gemakkelijk om artiesten wiens werk hij zelf niet zo snel op zal zetten af te kraken, maar in die valkuil trapt hij niet. Sterker nog, zelfs wanneer de treurigheid er vanaf straalt (Jacques Herb, Gordon) schrijft hij dat zo op dat de artiest in kwestie zichzelf nog steeds niet voor lul gezet voelt. Dat is een koord waar het lastig op balanceren is, maar Verdonschot is er een meester in.

Laat je niet weerhouden om dit boek aan te schaffen door een aantal van bovenstaande namen. Ook Spinvis, Stuurbaard Bakkebaard en de Heideroosjes staan er in. Maar juist bij de artiesten waar je persoonlijk wat minder mee verwacht te hebben zit je te schateren (Ali B.), voel je medelijden (Gordon), heb je bewondering (Frans Bauer) of wordt je walging nog groter (DJ Jean). En dat zijn verhalen emoties oproepen is een teken dat ze je raken. Zoals het verhaal van Richard Bruinen (Backfire!) nog steeds voor tranen in de ogen zorgt bij ondergetekende, jaren later nadat ik het verhaal voor het eerst heb gelezen. 'Rock ’n roll ontmoetingen' luidt de ondertitel, en dat klopt inderdaad. Leon bereidt zich goed voor en weet daardoor vertrouwen te winnen en goed tot de kern van de artiest door te dringen. persoonlijk, man tot man, hart tegen hart. Het levert een prachtig boek op die er voor zorgt dat je zo snel mogelijk weer het clubcircuit in wilt duiken. Verplichte kost voor iedere popmuziekliefhebber!

ISBN 90 6005 574 8
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Leon Verdonschot Label:Uitgeverij Thomas Rap
daysingrief-behindthecurtain

Days In Grief - Behind the Curtain of a Modern TomorrowTijd voor het Duitse Days in Grief om zijn trucje te doen, en dat trucje heet...

six.-by-seven-artistscannibalspoetsthieves

Six By Seven - Artists Cannibals Poets Thieves Het Britse Six. by Seven (ja, die punt hoort er echt in!) uit Nottingham tapt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT