RECENSIE: The Streets (UK) - Computers and Blues

The Streets – Computers And Blues
2011-03-10 Na zijn uitstekende debuutplaat Original Pirate Material komt Mike Skinner alias The Streets in 2004 met zijn meesterwerk in de vorm van conceptplaat A Grand Don’t Come For Free. Op de twee volgende albums gaat het niveau echter steeds een flink stuk naar beneden en deze dalende lijn zet zich op het vijfde en laatste album van The Streets onverbiddelijk voort. Zo sterk zelfs dat Skinner op Computers And Blues voor het eerste een onvoldoende scoort.

Het thema van Computers And Blues is de manier waarop de technologische veranderingen ons leven hebben veranderd. Veel van de teksten gaan over het gebruik van het internet in het algemeen en social media sites als Facebook in het bijzonder. Zo gaat het nummer ‘OMG’ letterlijk over een meisje dat haar Facebook-status verandert naar “In a relationship”. Skinner vindt het meisje leuk, maar denkt hierdoor dat hij kansloos is, totdat hij erachter komt dat ze heeft gevraagd of hij de relatie wil bevestigen. De luisteraar ziet deze plotwending natuurlijk al van mijlenver aankomen, maar Skinner zelf blijkbaar niet.

Skinner is inmiddels de dertig gepasseerd, dus is het hem vergeven dat hij het in zijn teksten niet meer over comazuipen en drugsgebruik heeft. Hij is echter wel heel ver naar de andere kant doorgeslagen, want zijn teksten zijn nu wel heel erg braaf en staan bovendien bol van de clichés. Wat te denken van ”You can’t Google the solution to people’s feelings”?

Erger nog dan de slappe teksten is echter het niveau van de muziek. Deze is ongeveer net zo braaf en weet nergens te verrassen. De meeste nummers klinken als opgewarmde kliekjes van zijn eerdere platen. Daar kunnen ook de dubstepbassen van ‘ABC’ en de uptempo breakbeat van ‘Trying To Kill M.E.’ niets meer aan redden, al is deze laatste track wel één van de betere op Computers And Blues.

Ook ‘Soldiers’ is wel een aardig nummer met Rod Stewart-achtige zang van Rob Harvey in het refrein. Helaas helpt dezelfde zanger het op een aardig gitaarriffje gebaseerde ‘Going Through Hell’ juist om zeep, door hier veel te aanstellerig te zingen. De rest van deze song is echter zeer de moeite waard. Helaas geldt dit niet voor het meeste andere materiaal op Computers And Blues.

Skinner heeft gezegd dat Computers And Blues het laatste album van The Streets is. Hij wil zich gaan richten op andere muziek en dat kan volgens hem niet onder deze artiestennaam. Het was natuurlijk mooi geweest als we met een sterk laatste album afscheid hadden kunnen nemen van The Streets. Misschien hadden we hier dan kunnen schrijven dat het jammer was dat Skinner een punt achter The Streets zet. Nu kunnen we echter alleen maar concluderen dat hij er beter wat eerder mee op had kunnen houden.


Eerdere recensies van The Streets:
- 01-10-2008: Everything is Borrowed.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Streets (UK) Label:Warner
[Me First And The Gimme Gimmes] – [Go Down Under]

Me first and the Gimme Gimmes - Go Down Under Me First And The Gimme Gimmes is de beste coverband ter wereld. Dat is een...

Rumer – Seasons Of My Soul

Rumer - Seasons of my Soul Met het warme, rustgevende stemgeluid van Rumer ontstaat er bij de eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT