RECENSIE: Holy Ghost - Holy Ghost!

Holy Ghost! – Holy Ghost!
2011-04-10 Hoe smaken en stijlen kunnen veranderen. Nick Millhiser en Alex Frankel waren ooit deel van de hiphopgroep Automato, maar maken nu groovy electropop onder de naam Holy Ghost!. En net als met Automato zou dat best wel eens een succesvol trucje kunnen zijn.

Het selftitled debuutalbum Holy Ghost! is een soort van ontlading na vier jaar stoeien binnen een nog onontgonnen genre voor de twee heren. In 2007 al bracht het duo de single ‘Hold On’ uit (het nummer staat ook op dit album). In de jaren daarna kwamen er remixes voor niet de minsten in de muziekwereld: MGMT, Moby, dat soort lui.

Na de Static On The Wire EP uit 2010 was een album natuurlijk verplichte kost. En het resultaat mag er wezen, misschien juist wel omdat er zoveel tijd in het project is gestoken. Holy Ghost! is een subtiel album geworden met duidelijke disco-invloeden en wat alternatieve popsounds. Denk aan een combinatie tussen Ou Est Le Swimming Pool en Ladyhawke.

‘Jam For Jerry’ is wellicht de meest exemplarische plaat van het album. Een lekkere uptempo beat – linea recta uit de computer –, een wobbelende sequencer en vooral hele volle, zuiver poppy pianoakkoorden. Neem in de achtergrond een uitermate funky gitaartje, zoals je die hoorde in de 80’s en een meerstemmige zanglijn en je hebt de ingrediënten. Mix ze op de juiste wijze door elkaar – en dat kunnen de heren blijkbaar – en je krijgt hele lekkere, funky dansplaatjes die je ten allen tijde aan wil zetten.

Het album vraagt niet om grootsheid of om een epische achtergrond. Nee, het is een amusante plaat van hoog niveau. Het is een echte zomerplaat, met kleine italo-trekjes en een onmiskenbare flow in de gelederen. Mindere liedjes staan er niet echt op Holy Ghost!, al is ‘Slow Motion’ misschien net iets te 80’s voor het mooie.

Holy Ghost! zet een sterke debuutplaat neer en het zou leuk zijn als deze plaat commercieel gezien hoge ogen zou gooien. Het zou namelijk één van de zomerplaten van het jaar kunnen worden. Holy Ghost! is een feel-good-plaat van muzikaal hoog niveau, die niet snel gaat vervelen en een groot publiek aan zal spreken.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Holy Ghost Label:Cooperative Music
Architecture In Helsinki – Moment Bends

Architecture in Helsinki - Moment BendsIn tegenstelling tot wat de naam lijkt te zeggen, komt Architecture In...

Bibio – Mind Bokeh

Bibio - Mind Bokeh Bibio is al enkele jaren lekker bezig in het wereldje van wereldse en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT