RECENSIE: Rubik - Solar

Rubik – Solar
2011-04-08 Toen Rubik internationaal doorbrak met het album Dada Bandits, hadden recensenten alle moeite om de band te plaatsen. Zowel qua muziekgenre als qua doelgroep. Met hun derde plaat Solar maken de Finnen het de critici niet makkelijker. Behalve dat het oordeel moet luiden dat de musici hun vak verstaan en dat er een niet onaardig album uit hun handen is gekomen.

Er wordt een scala aan genres aangeboord door de band uit Helsinki. Indie, rock, pop, folk, synthpop, country en her en der zelfs een vleugje klassiek. Het viertal laat in ieder geval horen dat ze hun instrumenten beheersen en daarmee een breed gebied binnen de muziek aankunnen. Met dat gegeven kan je gelijk aannemen dat Solar een plaat is die je even moet doorgronden.

Neem nu het ruim zeven minuten lange ‘Storm In A Glass Of Water’. Een zinderend hete tokkelende gitaar luidt een soms zweverig, maar tegelijk opzwepend nummer in. Het is mystiek, het is mooi, het is beklemmend, maar tegelijk ook grenzeloos. Zanger Artturi Taira weet met zijn stem, die doet denken aan Jonsi Birgisson, de sprookjesachtige sfeer af te maken. Synths in de achtergrond zijn als mistflarden in een mythisch woud, de drums slechts een vage achtergrondsound, die ruimte bieden aan experimenteel gebruik van gitaar en bas.

Tegelijk geeft dit nummer aan dat lang niet alles van Rubik radio-vriendelijk is. Zeg maar gerust, het meeste niet. De nummers zijn lang, soms slepend en te zweverig voor een mainstream poppubliek. ‘Laws Of Gravity’ is een logische single, omdat die in indie-charts wel zeer hoge ogen zal gooien. Duidelijke drums, een makkelijk flow, mooie samenzang en een slimme opbouw zijn de juiste ingrediënten voor een zomers hitje, zonder dat het zweverige gevoel van Solar wordt verraden.

Jammer genoeg weet Rubik niet in elk nummer de juiste toon te vatten. ‘Not A Hero’ was bijvoorbeeld meer een nummer geweest voor PJ Harvey en past niet op Solar. En ‘Towers Upon Towers’ is net te leeg om je mee te voeren in de flow, die de rest van het album wel te vinden is. Gelukkig maakt de bombastische afsluiter ‘The Dark Continent’ een hele hoop goed. Met schelle blazers, dreigende breaks en grommende bas wordt een epische eindbaas van een nummer neergezet.

We kunnen concluderen dat Rubik een bovengemiddeld album neerzet. Let wel: een album. Er zit een duidelijke, vloeiende rode draad in Solar, en dat is een mystiek gevoel dat niet per se uit te leggen is. Daarmee is de doelgroep misschien wel duidelijk geworden: de mensen die zich in vervoering laten brengen door meer dan gemiddelde en vooral breed geëngageerde indie. Die groep gaat genieten van deze plaat, die enigzins voor intimi bedoeld lijkt. De mensen die buiten die groep vallen kunnen genieten van de single ‘Laws Of Gravity’. Die is voor een grotere groep liefhebbers.


Eerdere recensies van Rubik:
- 19-04-2009: Dada Bandits;
- 26-07-2007: Bad Conscience Patrol.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Rubik Label:Fullstream Records
Super Preachers - The Underdog

Super Preachers - The UnderdogHet uit Parijs afkomstige Super Preachers houdt van experimenteren met...

Elevener - Symmetry In Motion

Elevener - Symmetry in Motion AOR Heaven brengt met enige regelmaat uitstekende releases op de markt en ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT