RECENSIE: Brian Setzer - Setzer Goes Instru-mental!

Brian Setzer – Setzer Goes Intru-Mental
2011-04-23 Er zijn vaak mooie anekdotes te vertellen over de totstandkoming van een album. Het ene verhaal nog beter dan het andere en meestal is het allemaal wat aangedikt en overdreven. Toch is het verhaal van Setzer Goes Instru-Mental een logisch en aannemelijk verhaal.

Terwijl Brian Setzer net klaar was met het schrijven van zijn zevende song voor een nieuw album, begon hij wat te experimenten met klassieker 'Blue Moon Of Kentucky'. Gewoon even zonder lyrics voor je uit spelen. Hij kreeg de smaak te pakken en voor hij het wist had hij genoeg materiaal om, voor het eerst in zijn carrière, een instrumentale plaat te maken.

Brian Setzer is bekend als gitarist en frontman van The Stray Cats, maar ook solo en met zijn The Brian Setzer Orchestra heeft hij al flink wat memorabele projecten op zijn naam staan. Wat te denken van zijn keuze om in de jaren `90 als ex-punkrocker een swingband om zich heen te vormen. Of zijn Christmas Extravaganza, waarmee hij op geheel eigen wijze een rock n` roll twist aan de kerst geeft? Het is een minuscule greep uit het imposante oeuvre (tientallen cd`s en dvd`s) van deze markante muzikant.

Zoals gezegd bestaat Setzer Goes Instru-Mental uit louter instrumentale tracks. Van klassiekers als ‘Blue Moon Of Kentucky’ en ‘Cherokee’ tot ‘Be-Bop-A-Lula’, Setzer geeft er een eigen fijne swing aan. Toch beperkt hij zich niet alleen tot bestaand werk. Met het rockende, zuigende, maar oh zo catchy ‘Go-Go Godzilla’, waar overigens de enige vocalen te horen zijn, weet Setzer een heerlijk stukje `60s gitaarrock neer te zetten.

Blues, jazz, rock `n roll, swing en zelfs country is er te horen. Neem bijvoorbeeld de bluegrass van klassieker ‘Earl`s Breakdown’(met banjo) of de vuige gitaarrock van ‘Hot Love’. Ook ‘Far Noir East’, dat toch meer doet denken aan het werk wat Setzer speelt met zijn eigen “orchestra”, mag er zijn en is eigenlijk het grootste rustpunt op dit album.

Dit toevallige tussendoortje in het oeuvre van Brian Setzer is uitermate geschikt voor een rustige zondag(middag), want dat is precies wat het album ademt. De songs zijn kaal en klein gehouden, het instrumentarium reikt dan ook niet verder dan de verschillende gitaren en hier en daar wat drums.Setzer Goes Instru-Mental is het zoveelste bewijs van Brian Setzer`s virtuoze gitaarkwaliteiten.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Brian Setzer Label:Suburban
Who Knew – Bits and pieces of a major spectacle

Who Knew - Bits and Pieces of a Major SpectacleZes jaar geleden werd Who Knew geboren in een IJslandse garage. De twee...

MeloManics<b> - <i>MeloManism<

MeloManics - Melomanism MeloManics komt uit het glamoureuze Heerhugowaard. Het goede nieuws is dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT