RECENSIE: Classic Brothers - Off

Classic Brothers-Off
2011-04-29 Zonder spieken kun je direct raden waar dit geluid vandaan komt. Moddervette synths, electro beats. Lekker fris, knalhard geproduceerd. Ja? “Is het een nieuw project van Bas Bron?” Nee, maar je zit er niet ver naast. Off is het debuutalbum van de Classic Brothers. Een Amsterdams duo, waarvan eerder enkele voorproefjes de ronde deden. Het is uitgekomen op het label Magnetron Music van Bas Bron, bekend als producer van De Jeugd van Tegenwoordig, onbekend van vele andere leuke projecten. De helft van Classic Brothers, Bob Kuipers, is de drummer van Bastian. Een van die andere leuke projecten van Bas. Daarmee is de link gelegd en de invloed verklaard.

Een beetje flauw is het wel om de Classic Brothers zo in een hoekje te duwen. Het is namelijk een verdraaid lekker album, dat niet voortborduurt op bestaand electrowerk met dikke knipoog naar de jaren ‘80. Het mag soms lekker freaken met kletsnatte acid geluiden en rammelende beats, maar er is ook ruimte voor R&B invloeden. ‘Beast’ met de zang van Erica bijvoorbeeld. Kelis moet er jaloers op zijn. Erica blijkt door Merlijn Juliard , de andere helft van Classic Brothers, te zijn gevonden op Myspace. Ook op ‘Floating’ neemt Erica, samen met Honey Larochelle de vocalen voor haar rekening, waarmee dit de meest R&B-achtige track van het album is.

Vocalen zijn er ook op ‘Special Design’, door Dionne Herbert. Een lekkere vreemde track met robotstem en trage breakbeat. ‘FYLB’ is een lekkere electrostamper, evenals ‘Mélomane’. Titeltrack ‘Off’ refereert aan computerspelletjes van vervlogen tijden, maar combineert dat met sprookjesachtige klanken, waardoor het een sprankelend geheel wordt. Een beetje vreemd, maar wel lekker zijn tracks als ‘Kissing Kate’ en ‘Munchies’. Kale tracks met een hoofdrol voor de elektronische baslijn.

Een niet zo heel vreemde eend in de bijt is ‘Between Worlds’ met Fatima Yamaha. De vrouw met de zwoele zangstem waar Sadé nog wat van kan leren. Zij levert een heuse pseudo ballad in de haar zo vertrouwde Bas Bron stijl.

Na ruim 40 minuten is het op. Er zullen weinig luisteraars zijn die niet opnieuw beginnen. Off is een gevarieerd album dat niet het zoveelste in de serie hippe electroreleases vormt, maar er wezen mag. Hopelijk gaan we dit duo deze zomer op festivals zien!
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Classic Brothers Label:Magnetron / Universal
Secret Rendezvous – Paint the town red

Secret Rendezvous - Paint the Town Red Secret Rendezvous is het nieuwe project van Sietske Morch en Remi Lauw....

Rimer London – Rimer London

Rimer London - Rimer London De Magnetron-stal breidt zich snel uit. Het label herbergt de mannen van De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT