RECENSIE: Beans & Fatback - Live at de Kleine Komedie

Beans & Fatback – Live at de Kleine Komedie
2011-05-18 Beans & Fatback leverde vorig jaar een van de verrassendste Nederlandse debuutalbums. Een groep die niemand kende werd gecombineerd met een op het eerste gezicht leuk op de markt gezet idee: zanger Onno Smit zou geen geld meer hebben gehad en om toch een plaat te maken had de beste man bedacht om te gaan koken voor een groep bevriende muzikanten.

Wie echter enkele live-optredens bezocht heeft, weet dat er meer achter Beans & Fatback zit dan een leuk marketingplan. De performance spettert aan alle kanten en de goede stem van Onno past perfect bij de roots-muziek van de groep.

Nu, goed één jaar later, ligt er al een tweede project van Beans & Fatback in de winkel. Live at de Kleine Komedie is een opname van enkele live opgenomen nummers. De tomeloze energie van de heren is perfect overgebracht op de plaat. De Kleine Komedie moet de band weinig ruimte gegeven hebben en hierdoor lijkt het speelplezier alleen maar vergroot.

De negen nummers hebben allen als gemeenschappelijke deler de rootsinslag. Daarbinnen lopen de tracks echter uiteen van de jaren ‘20 deltablues op ‘Lay Down Speak Low’ tot de zwarte, commercieel gevoelige soul van ‘Holding On’. Het hoogtepunt wordt bereikt op het tot bijna negen minuten uitgesponnen ‘The Devil’s Son’. Na een kort rondje de band voorstellen zingt Onno heerlijk over een simpel ritme bestaande uit drum en gitaar. Het nummer bouwt zich langzaam op tot een muur van geluid om vervolgens weer terug te vallen tot de goede stem van Onno.

Live at de Kleine Komedie is een meer dan prima plaat voor iedereen die het afgelopen jaar genoten heeft van de live shows van Beans & Fatback. De mix van soul, blues en country is heerlijk overgebracht. Belangrijker nog; het speelplezier van alle heren spettert je luidsprekers uit! Opvallend is ook dat de hier en daar toegevoegde, verrassende instrumenten duidelijk terug te horen zijn. Soms duikt er ergens een fietsbel op; in een ander nummer valt de koebel duidelijk te horen. Het enige minpuntje dat Live at de Kleine Komedie eigenlijk kent is het feit dat de nummerintroducties in het Nederlands zijn. Dat haalt toch iets van charme weg bij deze verder honderd procent Amerikaans klinkende groep.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Beans & Fatback Label:Excelsior Recordings
Digitalism – I Love You, Dude

Digitalism - I Love You, DudeIn 2007 waren daar opeens drie electroduo’s met een ijzersterk debuutalbum....

Orchestre Poly Rhytmo – Cotonou Club

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou - Cotonou Club De Afrikaanse groep Orchestre Poly Rhytmo is al jarenlang zeer populair in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT