RECENSIE: Puzzle Muteson - En Garde

Puzzle Muteson – En Garde
2011-07-05 Achter de naam van Puzzle Muteson gaat de persoon Terry Magson schuil. De Brit groeide op in de onherbergzame omgeving van The Isle Of Wight. Waarschijnlijk beïnvloed door de indrukwekkende eenzaamheid die deze omgeving uitstraalt, maakt Puzzle ook een soort van elektronische folk waarbij je jezelf ontzettend eenzaam gaat voelen. Voor zijn debuutalbum En Garde reisde de zanger af naar IJsland om daar met lokale musici zijn plaat op te nemen.

De Brit heeft een aangename stem die de luisteraar binnen enkele seconden meevoert naar zijn wereld. Door zijn fingerpicking manier van gitaar spelen heeft de zanger ook een ondergrond die hem meeslepend begeleidt. Hier overheen is nog een mix van violen, blazers en keyboards gegooid om het geheel een extra indringend karakter te geven.

Daar slaagt de artiest goed in, ‘Flamingo Head’ is een mooi nummer waarin Terry zelf eerst langzaam opent. Na enkele indringende seconden wordt er een tweede stem toegevoegd en samen met de blazers en strijkers krijgt het nummer hierdoor de mogelijkheid om net boven het gemiddelde uit te steken. Helaas is de tekst van het nummer wel moeilijk te begrijpen. Opeenvolgend vertelt Terry dat hij bij iemand vertrokken is om vervolgens te verkondigen dat deze persoon hem verlaten heeft. Ook ‘I Was Once A Horse’, wat moet gaan over nostalgische gevoelens, is door de overdaad aan stijlfiguren en metaforen lastig te volgen.

Verder zijn alle nummers opgezet rond hetzelfde principe. Terry Magson opent enkel met zijn gitaar en wat elektronische achtergronddeuntjes het nummer, deze wordt in het refrein opgewacht door een meer indringend viool- of blazersritme en eindigt weer met Terry alleen aan zijn gitaar.

Het concept werkt zeker, maar is niet sterk genoeg om de volledige tien nummers lang te boeien. Een positieve noot zou En Garde zeker geen kwaad gedaan hebben. Daarnaast klinkt Terry op En Garde, in tegenstelling tot wat je zou verwachten met zo’n strijdlustige titel, vooral als iemand die de strijdlust allang opgegeven heeft. Zo’n persoon is maar zelden interessant om naar te luisteren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Puzzle Muteson Label:News
Paul Kalkbrenner – Icke Wieder

Paul Kalkbrenner - Icke WiederTijdens het Sonar festival in Barcelona liet Paul Kalkbrenner deze maand...

Poly Styrene – Generation Indigo

Poly Styrene - Generation Indigo Wanneer postuum een album wordt uitgebracht van een artiest die een maand...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT