RECENSIE: Neil Young - A Treasure

Neil Young – A Treasure
2011-07-04 Neil Young is altijd erg actief geweest in het uitbrengen van albums. Elk jaar ligt er wel een nieuw album van de rocker in de winkel. Het blijkt echter dat lang niet alle pareltjes al zijn uitgebracht en daarom brengt de Canadees ook geregeld oude, vergeten opnames naar de winkel. Eerder zag vorig jaar het aangename Dreamin Man ‘92 het daglicht in deze serie.

Zijn laatste plaat uit deze reeks A Treasure brengt ons terug naar de jaren ’80. Samen met countryband The International Harvesters speelde de Canadees in deze tijd enkele heerlijke countrysongs. Dit is verrassend gezien het feit dat Neil Young zich destijds hoofdzakelijk bezig hield met experimentele rock. Toen de gitarist toe was aan een countryplaat blokkeerde zijn label deze zelfs om ruimte te laten maken voor slechte rockabillymuziek.

Tijdens het de tour van Neil Young door de Verenigde Staten wist de gitarist echter losse countrynummers in kleine lokale studio’s op te nemen. Dat hij en de medemuzikanten hiervan genieten is op elke nummer fantastisch te horen. Tijdens ‘Get Back To The Country’ kost het de luisteraar ook geen enkele moeite om een podium vol hossende countrymuzikanten voor te stellen. De viool, banjo en rauwe schurende stem van Young komen perfect samen.

Ook in de rustigere countryballades is Neil Young op zijn best aan het werk. Tijdens ‘Bound For Glory’ zingt de Canadees tegen een steelgitaar in. Wederom maken de vrij gespeelde elementen, zoals een onverwachte vioolsolo, het nummer zo aangenaam.
Hoogtepunt bereikt de plaat tegen het einde met een bijna acht minuten durende versie van ‘Southern Pacific’. Het nummer opent met een vurig gitaarritme van Neil Young om vervolgens opgewacht te worden door een dreigende treinfluit en up-tempo banjoritme. Met name dit opzwepend banjoritme maakt deze versie tot de sterkste vertolking ooit.

A Treasure is alweer het zoveelste pareltje uit Neil Young’s omvangrijke oeuvre. In tegenstelling tot het vorig jaar uitgebrachte Le Noise is deze oude uitgave heerlijk toegankelijk. Simpele, doch stuk voor stuk sterke, countryrocksongs waarin Neil Young en zijn mede countryrockers wederom schitteren.


Eerdere recensies van Neil Young:
- 11-01-2010: Dreamin' Man '92;
- 17-05-2009: Fork in the Road;
- 16-12-2008: Sugar Mountain - Live at Canterbury House;
- 31-03-2007: Live at Massey Hall;
- 16-08-2006: Live with War.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Neil Young Label:Warner
Kaiser Chiefs – The Future Is Medieval

Kaiser Chiefs - The Future Is MedievalBij het horen van de naam Kaiser Chiefs denken de meeste muziekliefhebbers...

Swampfreaks – www.com

SwampFreaks - www.com Het verhaal over Andrew McDermott (Mac) ,zanger van Swampfreaks , is door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT