RECENSIE: Neil Young - Live at Massey Hall

Neil Young - Live at Massey Hall
2007-03-31 19 Januari 1971. De mensen die een kaartje hadden voor het concert van Neil Young die dag dachten waarschijnlijk een leuk avondje uit te hebben. Er zullen maar weinigen zijn geweest die vooraf konden vermoeden dat dit misschien wel één van de beste concerten zou worden, die Neil Young in zijn lange loopbaan zou geven. Gelukkig is dit concert nu op cd en dvd verschenen. Op Live At Massey Hall laat Neil Young zich van zijn beste kant zien en, nog veel belangrijker, horen.

Maar wat maakt dit optreden dan zo goed? Ten eerste, de stem van Young deze avond. Normaal wil hij nog wel eens een aantal valse noten in zijn liedjes stoppen. Bij dit concert zingt hij echter zuiverder dan ooit. Ten tweede, de kwaliteit van zijn liedjes. Op Live At Massey Hall speelt Young een aantal nummers die op zijn latere, vaak als meesterwerk bestempelde album Harvest terecht zouden komen. Nummers als ‘A Man Needs A Maid’, ‘Heart Of Gold’ (hier samengevoegd tot een suite), ‘Old Man’, ‘There’s A World’ en ‘The Needle And The Damage Done’ zouden een jaar later allemaal op dit album verschijnen. En natuurlijk staat één van Young’s mooiste composities er ook op. ‘Ohio’ schreef hij naar aanleiding van de studentenrellen op Kent State University en is een regelrechte aanval op de toenmalige Amerikaanse president Nixon.

Of er veel bewerking heeft plaatsgevonden bij het maken van deze live-registratie blijft een vraag. Het applaus klinkt hier en daar wel een beetje kunstmatig. Maar voor de rest lijkt er weinig geknipt in de opnames. Je hoort Young praten tussen de nummers en zelfs het stemmen van zijn gitaar is hoorbaar. Naast de cd bevat deze uitgave ook een dvd met daarop de registratie van het concert. Geen spectaculaire beelden maar gewoon opnames van Young die zichzelf begeleid op gitaar of piano.

Neil Young is al een legende maar dit album laat nog eens horen waarom. Het is prima geschikt voor de jonge generatie muziekliefhebbers om eens kennis te maken met deze artiest. Kortom: Live At Massey Hall is een must have. Dit album zal ongetwijfeld in verschillende eindejaarslijstjes komen. En terecht!
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Neil Young Label:Reprise
Heideroosjes - Chapter 8

Heideroosjes - Chapter Eight: The Golden StateZe hebben er vast vaak over gefantaseerd toen Marco Roelofs (zang), Frank...

Just Jack - Overtones

Just Jack - Overtones Jack Allsopp, oftewel Just Jack , debuteerde in 2002 met het album The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT