RECENSIE: Fucked Up - David Comes to Life

Fucked Up
2011-07-25 Hoewel de bandnaam misschien iets anders doet vermoeden, hebben we hier niet met een zooitje ongeregeld te maken. De Canadezen van Fucked Up startten hun opvallende carrière in 2001 en werden onder andere bekend als de band die tot twee maal toe controverse veroorzaakte door op MTV Live de boel te vernielen. Hun vorige langspeler The Chemistry Of Common Life won de Canadese Polaris Music Prize in 2009 en nu komen ze op de proppen met een heuse rockopera.

Of spreken we beter over een punkrockopera? David Comes To Life vertelt in vier bedrijven het trieste verhaal van arbeider David. In de denkbeeldige stad Byrdesdale in het Engeland van Tatcher, wordt hij bij het verlaten van de fabriek als door de bliksem getroffen bij het zien van de linkse activiste Veronica. Na een kortstondige romance komt Veronica echter om het leven bij een bomaanslag die ze samen beraamden, waardoor Davids leven helemaal overhoop wordt gegooid. De centrale vraag die in deze liefdestragedie wordt gesteld is; of David de dood van Veronica te verwijten valt of niet. Samen met Vivian, het ex-liefje van David, en de valse profeet en verteller van het verhaal, Octavio, moeten we daar als luisteraar proberen achter te komen.

Iedereen die ooit het album over de pinball wizard heeft gehoord, zal bij het beluisteren van David Comes To Life meteen de link leggen. Buiten het schorre geschreeuw van de massieve homp vlees “Pink Eyes” (zanger Damian Abraham), krijgen we hier een modern doorslagje van The Who’s Tommy. Waar de intro ‘Let Her Rest’ nog een sfeer uitademt die gerust in iets Trent Reznoriaans zou kunnen ontaarden, krijgen ze met hun centrale track ‘Queen Of Hearts’ meteen de essentiële sfeer van de rockopera te pakken. De hardheid van de songs bouwt gradueel op, zodat je vanaf ongeveer ‘Ship Of Fools’ het gevoel krijgt op muzikaal vlak terug te zijn bij de oude Fucked Up.

Allemaal snel naar de winkel dan maar, om dit pareltje aan te schaffen? Voor één keer gebiedt de eerlijkheid ons toch te zeggen dat de genialiteit van dit album niet volledig in de muziek schuilt, maar eerder in het totaalconcept. Het album spreidt een intellect tentoon die zelden gezien is bij een punkband. Van ons mogen ze alleen daarvoor al een tweede Polaris Music Prize ontvangen.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Fucked Up Label:Matador
Jeugd van Tegenwoordig – Handboek Der Jeugd

De Jeugd Van Tegenwoordig - Handboek der JeugdAh, leuk! Een boekje van bijna tweehonderd pagina’s, met alle teksten van De...

Trevor Moss - Quality First, Last And Forever

Trevor Moss & Hannah-Lou - Quality First, Last & Forever Trevor Moss & Hannah-Lou zijn een echtpaar dat niets anders doet dan de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT