RECENSIE: Break Of Day - Illusion Burn

Break of Day – Illusion Burn
2011-07-14 Dat we de grote oceaan niet meer hoeven over te steken om goede melodieuze punkrock te vinden, is vandaag een feit. De hype maakte de grote oversteek zonder enig probleem, met als gevolg dat we binnen onze landsgrenzen op dit vlak even goed aan ons trekken komen. Twee jaar na hun debuut The Hangman’s Fracture komen de Belgische Limburgers van Break Of Day aanzetten met hun opvolger Illusions Burn, die opnieuw toont dat Rise Against en Strike Anywhere hun gelijke hebben gevonden in onze contreien.

Dit vijftal hoort duidelijk bij de resem punkbands die zich politiek engageren. Geen songs over bier, vrouwen en feesten, maar protestliederen die het onrecht in de wereld aanklagen. Zanger Teun Van Aerschot bewijst het hele album lang dat hij een geboren zanger is. Hij weet melodische zanglijnen perfect te combineren met rauw geschreeuw. Deze post-hardcore invloeden zijn echter mooi gedoseerd, wat het effect alleen maar vergroot. Songs als ‘Statue Of Bigotry’, ‘Hands Of Time’ en ‘This Scene Is Fucked’ krijgen je meteen in beweging door hun snelle riffs en opzwepende drums. Tekstueel ademt het album af en toe wel de naïeve hoop op beterschap uit, die in een reële wereld misschien beter achterwege gelaten kan worden. Langs de andere kant is het vuur en de passie waarmee ze de wantoestanden in onze maatschappij hekelen ook wel bewonderenswaardig. Naast de hoge muzikale kwaliteit, klinkt de productie daarboven meer dan degelijk, waardoor het professionele gehalte van deze plaat echt wel hoog ligt.

De jongens van Break Of Day mogen trots zijn op hun tweede album. Op alle vlakken zijn professionele standaarden gehanteerd, waardoor deze plaat mooi in het rijtje past van Amerikaanse releases in dit genre. Dat het tekstueel nogal eens zweverig en zeemzoeterig klinkt, mag de boel zeker niet verpesten.


Eerdere recensies van Break of Day:
- 07-02-2009: The Hangman's Fracture.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Break Of Day Label:Funtime Records
Cults

Cults - CultsEr zijn veel zogenaamde boygirlbands - bands met zowel een vrouwelijke als...

Octopussys

Octopussys - Face the World De regenbuien dreigen het begin van onze zomer in het water te doen vallen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT