RECENSIE: Redemption - This Mortal Coil

Redemption – This Mortal Coil
2011-09-26 Artiesten hebben inspiratie nodig om tot prestaties te komen. Dat die inspiratie vaak uit moeilijke periodes wordt geput, zorgt dat het mes aan twee kanten snijdt; de artiest kan de ellende van zich afschrijven en wij, de luisteraars, worden getrakteerd op geïnspireerde muziek. Zo werd gitarist Nick van Dyk van Redemption drie jaar geleden verteld dat hij als gevolg van leukemie nog maximaal vijf jaar te leven zou hebben. Nick liet het er niet bij zitten en wist door een combinatie van experimentele en traditionele geneeskunde de kanker zover terug te dringen dat hij weer voorzichtig aan de toekomst durft te denken.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de songs op This Mortal Coil, de nieuwste plaat van de Amerikaanse progmetallers, geheel in het teken staan van de duistere periode waarin Nick van Dyk verkeerde. Van Dyk en zijn makkers weten daardoor weer een puike plaat op de markt te slingeren die in vergelijking met de briljante voorganger weer iets meer teruggrijpt op de metal. De zang van Ray Alder (Fates Warning) is ook nu weer een rustpuntje in de drukke en complexe muziek. In meer dan zeventig minuten komt het hele verhaal langs en getuige songtitels als ‘No Tickets To The Funeral’ en ‘Stronger Than Death’ was de gitarist bijzonder strijdbaar.

Het gitaarwerk van Nick van Dyk is soms behoorlijk agressief, alsof hij in zijn solo’s wil laten horen hoe kwaad hij was op die vreselijke ziekte. Mooi voorbeeld hiervan is de solo in opener ‘Path Of The Whrilwind’. Zo worden we de hele schijf door getrakteerd op zware riffs en mooie solo’s die de songs behoorlijk de kant van Nevermore en soms ook Dream Theater duwen. Lange nummers als ‘Dreams From The Pit’ en het rustige ‘Departure Of The Pale Horse’ laten horen dat Redemption stevig in de progrock is geworteld. Juist die nummers zijn een lekkere afwisseling tussen de krachtige nummers die enigszins de neiging hebben wat op elkaar te gaan lijken.

This Mortal Coil is een prima therapeutisch werkstukje en hoewel de plaat niet zo goed is als voorganger Snowfall On Judgment Day, is de muziek van Redemption nog altijd boven gemiddeld goed. Daarbij halen we de zin ”Death,Where Is Your Victory ?” uit het afsluitende ‘Departure Of The Pale Horse’ maar eens aan: we hopen dat de man met de zeis nog een hele tijd wegblijft.


Eerdere recensies van Redemption:
- 13-10-2009: Snowfall on Judgment Day;
- 05-04-2007: The Origins of Ruin.
Recensent:Jan Didden Artiest:Redemption Label:InsideOut Music
The Cambodian Space Project – 2011: A Space Odyssey

The Cambodian Space Project - 2011: A Space OdysseyDe Australische muzikant en filmmaker Julien Poulson bezocht Cambodja...

Pain Of Salvation – Road Salt two

Pain Of Salvation - Road Salt Two Iets meer dan een jaar na Road Salt One komt Pain Of Salvation met het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT