RECENSIE: ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - X: The Goddless Void And Other Stories

Goddess
2020-01-30 X: The Godless Void And Other Stories heet het tiende album van And You Will Know Us By The Trail Of Dead. De (post)rockband uit Austin, Texas viert dit jaar ook nog eens haar vijfentwintig jarig bestaan.

De twee centrale figuren van de band, Jason Reece en Conrad Keely, delen nog steeds de taken op het gebied van zang, gitaar en drums, zoals ze dat ook bij hun energieke live optredens doen. De line-up van de band is dezelfde als die van de laatste tournee waarbij de twintigste verjaardag van het album Madonna werd gevierd.

De teksten op het nieuwe album zijn deels geïnspireerd op de science fantasy roman waar Keely al een paar jaar op broedt. Zo handelt de lekker voortstuwende (aan Killing Joke schatplichtige) track ‘Into The Godless Void’ over existentiële levensvragen. ‘Don’t Look Down’ bevat dezelfde curieuze mix van melancholie en vrolijkheid als The Cure’s ‘Just Like Heaven’.

Met ‘Gravity’, dat de nodige hitpotentie bevat, levert de band een (live) klassieker in de dop af. Op X: The Godless Void And Other Stories heeft And You Will Know Us By The Trail Of Dead de deur naar een groter publiek voorzichtig op een kier gezet. Er zit meer lucht in de songs dan voorheen en de nummers hebben een duidelijke kop en staart. De popinvloeden winnen het ook steeds vaker van de noiserock uitbarstingen, al blijven die laatste gelukkig niet geheel achterwege, zoals op ‘Children Of The Sky’.

De dosering tussen pop en noiserock pakt goed uit op het nieuwe album, al neigt de band op ‘All Who Wander’ iets te veel naar de holle bombast van Coldplay. Maar zolang And You Will Know Us By The Trail Of Dead haar bombast weet te koppelen aan Pete Townsend-waardige gitaarakkoorden en Keith Moon-achtig drumgeweld komt ze er mee weg. En anders vliegt ze maar een keer gierend uit de bocht: Who cares!
Recensent:Bart Slaats Artiest:...And You Will Know Us By The... Label:InsideOut Music
Cover Pet Shop Boys - Hotspot

Pet Shop Boys - Hotspot Hotspot is het veertiende album van de Pet Shop Boys . Of moeten we de...

Cover Roosbeef - LUCKY

Roosbeef - LUCKY Na het verschijnen van Kalf , vijf jaar geleden alweer, werd het stil rond...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT