RECENSIE: Hard-Fi - Killer Sounds

Hard-Fi – Killer Sounds
2011-09-11 Je hebt van die bands die veel mensen kennen, van niemand echt favoriet is, wel airplay krijgen, maar geen grote hits scoren. Zo was er afgelopen zomer ineens een 3fm-megahit met de titel ‘Good For Nothing’. De single werd veel gedraaid, maar een hit werd het niet. Toch is het jammer voor Hard-Fi dat de eerste single van hun derde album Killer Sounds niet echt aansloeg. Het album en de single verdienen beter.

Killer Sounds is een album waar lastig grip op te krijgen valt. Ja, het klinkt lekker. Dat hoor je na drie, vier nummers tijdens de eerste luisterbeurt al. Maar het is zoeken naar de reden. Zoeken naar een rode draad door het album.

Nu heeft het er alle schijn van dat de heren, na hun in Nederland niet zo best aangeslagen en vooral veel te snel na succesdebuut Stars Of CCTV uitgebrachte vervolgplaat Once Upon A Time In The West, de tijd hebben genomen om hun muzikale kettingen af te werpen. De derde plaat, waar drie jaar aan is gewerkt, giert door muzikale decennia heen. Een tijdreis met invloeden van The Rolling Stones, 90’s dance, Robbie Williams, The Clash, Dr John enzovoorts. Een bont gezelschap en dat zou een probleem kunnen zijn.

Immers een band die zoveel invloeden gaat aanhalen, ontspoort meestal in het spelen van bonte kakofonieën. Daarom is het des te knapper dat Hard-Fi wel slaagt in deze lastige taak, juist door trouw te blijven aan de sound waarmee ze in 2005 doorbraken. Zij het met een volwassener geluid en met minder gebruik van muren van geluid.

Toch zit de swing en de onbevangenheid nog altijd ingesloten in hun muziek. De liedjes zijn stuk voor stuk uptempo, toegankelijk en creatief. Er wordt gegoocheld met geluidjes, kleine riffjes op de achtergrond en een flinke dosis aan dubbele laagjes onder de zang. Tegelijk is de beat modern en rocky. Iets wat goed combineert met de soms ouderwetse invloeden die worden gebruikt.

Met nummers als ‘Good For Nothing’, ‘Stop’ en uitblinkers ‘Love Song’ en ‘Give it Up’ brengt de band opzwepende, dansbare nummers die absoluut niet uitblinken in zware thema’s of geweldige teksten. Maar wel nummers die retro-synthesizergeluiden, ouderwetse rockriffs en creatieve hedendaagse trucs combineren tot een heel erg fijn geheel.

Killer Sounds is een album dat klinkt als een klok en blijkt geeft van het talent van Hard-Fi. Elk liedje heeft verrassingen, het album weigert te vervelen. Prima plaat, drijvend op enthousiasme en creativiteit.


Eerdere recensies van Hard-Fi:
- 07-09-2007: Once Upon a Time in the West.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Hard-Fi Label:Atlantic Records
Axel Rudi Pell - The Ballads IV

Axel Rudi Pell - The Ballads IVWat bezielt een gerespecteerd, talentvol en gewaardeerd muzikant om een...

Charlotte Haesen – Salomé

Charlotte Haesen - Salomé Charlotte Haesen is een zangeres die in Amsterdam haar bachelor jazzmuziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT