RECENSIE: Salah Edin - WOII

[Salah Edin] – [WOII]
2011-10-09 Salah Edin heeft zichzelf de taak toebedeeld om de mensen te prikkelen. Op zijn eerste cd staat een foto van de rapper in dezelfde setting als Mohammed B. Deze foto lijkt zo sterk op het origineel dat er al enkele malen foutief gebruik van gemaakt is. Een van de keren dat de verkeerde foto gebruikt is, is door Geert Wilders in zijn Film Fitna. Salah Edin heeft hier destijds een rechtszaak en daarna nog een bodemprocedure over aangespannen en hij is hierdoor de enige in Nederland die tweemaal een rechtzaak van Geert Wilders gewonnen heeft.

Na zijn Nederlandstalige debuutalbum bracht hij een Arabisch album uit getiteld “Horr”. Daardoor is de tijd nu weer aangebroken om weer Nederlanders te prikkelen met zijn derde album. En Godwin’s law (As an on-line discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.) gaat blijkbaar niet alleen op voor internet discussies, maar ook voor rap cd’s. De derde van Salah heet namelijk WOII. Deze bekende afkorting staat volgens Salah Edin voor de volgende zaken “Werk en Onderneming voor de tweede keer”, “Wetenschap en Onderzoek voor de tweede keer” en “Wilders Overwinning twee keer.” Daarnaast staat de afkorting ook nog eens voor ‘Willem Oltmans de Tweede.’ De rapper neemt hiermee duidelijk stelling en dat belooft wat voor de luisteraar.

Gezien het concept wat aan deze cd verbonden is, is het verhaal belangrijker van de muziek. In Nederland ligt de tweede wereldoorlog namelijk nog steeds heel gevoelig. Wanneer je hieraan refereert, kun je er dan ook verzekerd van zijn dat je een flinke discussie uitlokt. Dit doen betekent dan ook dat je ofwel heel naïef bent of ontzettend zeker van je zaak. Bij Salah Edin is dat laatste zeer zeker het geval. De man heeft een duidelijke mening en zal deze niet onder stoelen of banken steken. Met zijn conceptalbum is hij in zijn eerste opzet geslaagd. Hij wil prikkelen en dat lukt hem. Met titels als: ”Het Achterhuis”, ”Derde Rijk” en “Auxwitz” slaagt juist hij er in de aandacht te pakken, daar waar andere rappers hierin nooit zo sterk hadden kunnen slagen. Helaas laat hij het hierbij. Als besloten hebt om je te verbinden aan een dergelijk prikkelend concept dan heb je de plicht om een duidelijk en goed verhaal uit te werken en daar laat Salah Edin toch wel enkele steken liggen. Het is gewoon de zoveelste ontevreden rapper en dat is erg jammer. Vooral omdat juist Salah Edin over de capaciteit beschikt om veel meer uit dit project te halen. Hij kaart de gevoelige onderwerpen zeer goed aan, maar ik had hem beter ingeschat. En dat is een compliment voor de rapper, hij weet de luisteraar aan te zetten tot nadenken.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Salah Edin Label:TopNotch
Superheavy - Superheavy

Superheavy - Superheavy Superheavy beschikt over alle ingrediënten om als supergroep door het leven...

Veronica Falls - Veronica Falls

Veronica Falls - Veronica Falls Indiepopgroepen met zonnige, lo-fi liedjes: ze zijn niet aan te slepen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT