RECENSIE: Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van Jou

Gers Pardoel - WEreld
2011-10-16 In 2009 brachten de Opposites ons in contact met de tot dan toe onbekende rapper Gers Pardoel. Hij rapte een couplet mee op hun hit ‘Broodje Bakpao’ en was meteen de nieuwste belofte in het hiphop circuit. Dat belofte zijn duurde echter een hele tijd, er waren wat featurings op mixtapes, maar in de afgelopen twee jaar kwam er eigenlijk niets concreets uit. In die twee jaar heeft de rapper echter wel hard gewerkt aan zijn inmiddels verschenen debuut cd Deze Wereld Is Van Jou.

Door zijn kenmerkende zachte G doet Gers veel mensen denken aan de Nederlandse hiphop grondlegger Extince. Gelukkig houdt de vergelijking daarmee niet op. Binnenlandse funk, een van de beste Nederlandstalige hiphop albums ooit gemaakt, bevatte een uitgekiende mix van hits en nummers met een duidelijke diepere boodschap. Op het debuut album van Gers vinden we diezelfde mix terug. Geen intro, outro, verborgen nummers of dergelijke onzin, gewoon 14 nummers en een bonustrack.

De cd begint meteen met de titelsong, een lekker rustig nummer met een refreintje van Phatt waarin de raps verklaren waar Gers vandaan komt. De strekking van dit nummer is tevens dat je zelf ook alles kan bereiken als je je er maar voor inzet. ‘Morgen Ben Ik Rijk’ is een nummer met een catchy refreintje, maar naast het oplepelen van alle hiphop clichés zit er toch een duidelijke kritische boodschap aan dit nummer. En eigenlijk is dit nummer kenmerkend voor het beeld op de gehele cd. Lekkere deuntjes met teksten die zonder belerend te zijn toch een positieve boodschap over weten te brengen. Wat dat betreft zal Gers veel opgestoken hebben van degene die zijn rapnaam bedacht heeft, de rapper Postman. Helaas echter heeft Postman geen gastrol toebedeeld gekregen op deze cd. Daarnaast ontbreken degenen die ons kennis lieten maken met Gers ook op zijn debuutalbum. Rapper Sef die naast de Opposites ook meedeed op het Bakpao-nummer, staat hem wel terzijde op het luchtige nummer ’Bagagedrager’. De meest onverwachte rol op deze cd is weggelegd voor Guus Meeuwis die het refrein zingt op ‘20:03’. Naast de kleine hoeveelheid gasten weet Gers het album zelf overigens goed te dragen. Hij kan qua stijl alle kanten op en komt zowel naast de nonchalante rappers als Hef, als op een druk nummer als ‘De Money En De Faam’ heerlijk uit de verf. Jammer genoeg heeft hij zijn single ‘Ik Neem Je Mee’ te laat gereleased en heeft de nazomer niet lang genoeg geduurd om het alsnog tot zomerhit te kunnen bombarderen. Afsluiters ‘We Missen Je’ en ‘Emotioneel Hart’ tonen naast de hits duidelijk de gevoelige kant van een rapper die niet bang is zijn zwakte te tonen.

Deze cd heeft alles wat een goed album nodig heeft. Hits, diepgang, een goede rapper met een dikke flow en fatsoenlijke teksten. Met de catchy nummers zal Gers vooral jeugd interesseren voor zijn muziek en cd, waarna ze zowel op de cd als binnen het genre de diepte in kunnen duiken.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Gers Pardoel Label:TopNotch
De Dijk – Scherp De Zeis

De Dijk - Scherp de ZeisOp zijn nieuwste album zingt Huub Van Der Lubbe “Elke dag valt er iets te...

Dusty Stray - Light Years Away

Dusty Stray - Light Years Away Jonathan Brown is een Texaanse muzikant die na enkele omzwervingen in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT