RECENSIE: Dusty Stray - Light Years Away

Dusty Stray - Light Years Away
2011-11-09 Jonathan Brown is een Texaanse muzikant die na enkele omzwervingen in Amsterdam verzeild raakte. In 2009 debuteerde hij onder de naam Dusty Stray met Tales Of Misfortune And Woe, een album vol moordballades. Voor de opvolger Light Years Away riep hij de hulp in van Ken Stringfellow en JB Meijers.

Titeltrack 'Light Years Away' is een traditioneel klinkend banjolied, afgezien van vreemde bijgeluiden alsof een radio afgestemd wordt. Dit is een uitzondering, want op dit album zijn vooral gitaarliedjes te horen. Een voorbeeld daarvan is 'Begin Again', dat gaat over een onbeantwoorde liefde. Op het thema van ongeluk in de liefde zijn verschillende variaties te vinden zoals 'To Love You Only Leaves Me Lonely' en 'You Lost Me'. Denk maar niet dat bij 'Happy Song' alles toch nog goed is gekomen, hij is happy omdat hij van haar af is. Brown heeft duidelijk een voorliefde voor songs met een bitter onderlaagje. Uit dat leed komt vaak iets moois voort, zo kent dit album een hele reeks folkpareltjes met fijne warme zang. 'A Someone' is bijvoorbeeld een prettig stukje americana inclusief galmende flat guitar. 'It Happens' is ook een mooi sfeerliedje dat Brown samen met Jesje de Schepper zingt. Bijzonder geslaagd is ‘Our Destiny', een lief lied over iemand die een zeemeermin opvist en meteen verliefd wordt. Uiteraard is een theremin het meest passende instrument om haar zang na te bootsen. Ook bijzonder is 'Henry's Room', over kluizenaar-kunstenaar Henry Darger.

Light Years Away is een ontspannen album met tijdloze folkmuziek die je in je hart kunt sluiten mits je daarvoor open staat. Muzikaal is het dik in orde maar niet opzienbarend, het meest bijzondere element van dit album is de sfeer. Een echte groeiparel dus. Van albums als deze zijn er nooit teveel.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Dusty Stray Label:Excelsior Recordings
Gers Pardoel - WEreld

Gers Pardoel - Deze Wereld Is Van JouIn 2009 brachten de Opposites ons in contact met de tot dan toe onbekende...

Automatic Sam - Texino

Automatic Sam - Texino Automatic Sam is een band uit Nijmegen die bluesy garagerock maakt. Tot nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT