RECENSIE: Uber Ich - Mozaïque

Über-Ich – Mozaïque
2011-10-29 Eens in de zoveel tijd kom je een plaat tegen van een beginnend bandje waarbij je meteen met de deur in huis wil vallen en zeggen:”Wát een juweeltje”. Dat doe ik met de EP Mozaïque van het Amsterdamse drietal Über-Ich. Twee jongens en een meisje die het waarschijnlijk gewoon leuk vinden om muziek te maken, maar desondanks met een debuut EP-tje bij de recensent ervoor zorgen dat ‘ie zes nummers lang op de punt van zijn stoel zit. Sterker nog: daar spontaan van af komt en een leip rondedansje door zijn huiskamer maakt. En daarna nog een.

Zelf zeggen ze over hun muziek: ” Yin and yang, plus and minus, underground and pop. Don't ask the members of Über-Ich what genre of music they make.”. Want wat voor muziek is dit? Eclectische popmuziek met fijne rafelrandjes en onverwachte hooks en breaks. Maar eigenlijk moet je op Über-Ich helemaal geen label willen plakken. Dit is namelijk muziek waar het plezier en de dwarsheid vanaf spat. Niks geen verse-chorus-verse verhoudingen, maar lekker freewheelen en het schip ergens laten stranden. Zelf zeggen ze: ”Ideas come in dreams, or standing at the checkout line, and made into songs on a laptop. This process combines writing, recording and producing. While Donata focuses on vocals and lyrics, Chris and Marnix fight over the instruments.” En zo doen ze het precies met z’n drieën.

En daar noemen we meteen de kracht van Über-Ich: Al op hun debuut zijn ze meesters in de luisteraar op het verkeerde been zetten. Net als je denkt dat de beat erin knalt in pakweg ‘Uniform Child’ of ‘Easy’, slaan ze een compleet andere weg in door het tempo te verlagen of het ritme een andere draai te geven. En juist daarom: dit is lékker. Wat een frisse, verrassende plaat. Hun website geeft vooralsnog aan dat ze geen optredens hebben gepland deze maand. Aanraden van onze kant: houd www.uber-ich.com de komende tijd in de gaten en gaat dat zien.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Uber Ich Label:Eigen Beheer
Beirut - The RipTide

Beirut - The Rip Tide The Rip Tide is het derde album van Beirut , de band van de nog altijd...

The Galactic Lo-Fi Orchestra – I wrote 666 on the kitchen floor

The Galactic Lo-fi Orchestra - I Wrote 666 on the Kitchen Floor ”De band maakt thrashy popliedjes met het leven als inspiratiebron” , valt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT