RECENSIE: Miracle Fortress - Was I The Wave

Miracle Fortress – Was I The Wave
2011-10-30 Was I The Wave is het tweede album van Miracle Fortress. De uit Canada afkomstige groep is opgebouwd rond singer-songwriter Graham Van Pelt. Enkel voor de live performances haalt Graham er een tweede bandlid bij. Waar op het debuutalbum van Miracle Fortress de nadruk lag op de standaard indierock is het spectrum van de groep inmiddels in de richting van electropop verschoven. Een gedurfde keuze waarmee Van Pelt zomaar zijn verdiende credits in het indierock wereldje kan gaan verliezen.

Na het slome, sfeer opbouwende, volledig elektronische ‘Awe’ opent Was I The Wave echt met ‘Tracers’. Het nummer bevat een heerlijk gitaarloopje dat samen vloeit met harde drums en opgesierd door willekeurige elektronische bliepjes. De zang van Graham doet gecombineerd met de knallende beat doet nog het meest denken aan een mannelijke versie van Goldfrapp. Het refreintje is lekker en blijft al snel in je hoofd hangen, daarnaast zorgen de subtiele wijzigingen in ritme ervoor dat het lied nergens verveeld. Deze combinatie van harde drums, slimme gitaarloopjes en vage bliepjes blijkt het recept voor alle tien de nummers.

Helaas werkt het recept niet bij de meer op zang gerichte nummers als ‘Miscalculations’. De beat is hier duidelijk ondergeschikt gemaakt voor Graham Van Pelt. Waar ‘Tracers’ nog schitterde door de opbouw naar de vocale uithalen, zingt de singer-songwriter nu vanaf de eerste seconde. Hierdoor mist het nummer het dansbare element en doet het ietwat zeurderig aan. Vooral wanneer halverwege de track de vage bliepjes en zang weggedraaid worden is het duidelijk hoeveel beter het nummer in elkaar gezet had kunnen worden.

Miracle Fortress laat op Was I The Wave bij vlagen horen een ontzettende degelijke eenmansband te zijn. Desondanks valt hier en daar te merken dat het echte gevoel van Graham meer ligt bij het schrijven van goede liedjes, dan dansbare electropop. Hierdoor wordt er uit de meeste nummers niet de volledige potentie gehaald. In het geheel is Was I The Wave daarmee een plaat waar prima mee te leven valt, maar veel meer ook niet.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Miracle Fortress Label:News
Modeselektor – Monkeytown

Modeselektor - MonkeytownNa eerst vier jaar lang te hebben gedraaid op illegale underground feesten,...

Ben Westbeech - There's More to Life than This Ben Westbeech is een cellist, producer en zanger uit Bristol. In 2007...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT