RECENSIE: DJ Shadow - The Less You Know, the Better

Cover DJ Shadow - The Less You Know, the Better
2011-10-20 De inmiddels 39 jarige DJ Shadow bracht zijn meesterwerk Endtroducing uit in 1996. Het briljante aan zijn doorbraak waren de obscure samples, die naadloos waren samengesmolten tot complexe kunstwerkjes. Ondanks dat mengsel van stijlen was het album een geheel. Sindsdien wacht de wereld op deel twee. The Less You Know, The Better is weer een bizarre mix van stijlen. De samenhang ontbreekt echter.

Opener ‘Back To Front (Circular Logic)’ is een onmiskenbare DJ Shadow track. De hiphop DJ combineert als vanouds funky samples uit zijn platencollectie. ‘Border Crossing’ daarentegen is een stevige heavy metal track, maar dan zonder zang.

‘Stay The Course’ met Talib Kweli en De La Soul’s Posdnuos is de enige pure hiphop track. Een apart net naast de beat gezette baslijn combineert goed met de hectische drumsamples. In ‘I’ve been trying’ mengt Shadow fanfare drums, een lijntje acid, een vleugje soul en klaagzang door elkaar. Dit alles gecombineerd met een Pink Floyd achtige synthesizer, akoestische gitaar en dwarsfluit. Leuke poging, maar iets teveel. ‘Sad And Lonely’ is een treurige ballad waarop Shadow de sampler laat rusten en de muziek voor zich laat spreken. ‘Warning Call’ met Tom Vek is een indie rock nummer in Killers stijl. ‘Tedium’ doet sterk denken aan de atmosferische tracks die vroegere DJ Shadow albums vulden. ‘Enemy Lines’ is verder uitgewerkt en sleept zich dreigend voort inclusief een heuse gitaarsolo. Het is een van de beste tracks op The Less You Know, The Better.

‘Going Nowhere’ is de interlude die het album in tweeën breekt. ”Here we are now, at the middle. More and more I have the feeling that we are getting nowhere… And that is a pleasure”. Het lag niet aan ons. Het allegaartje aan stijlen is er en probeer er vooral niets achter te zoeken. Er volgen meer stijlen, met hoogte en dieptepunten. ‘Give Me Back The Nights’ is niet on aan te horen. ‘I Gotta Rokk’ is wel weer een lekker overstuurde mashup in chemical beats stijl met vele leuke klassieke rock samples. Een echte uitblinker is ‘Scale It Back’ met de zang van Little Dragon’s Yukimi Nagano. Een pure pop song. Luister vooral zelf de overige tracks, want wellicht vind je nog meer moois op deze bizarre reis, zonder gids.

‘Circular Logic’ (Front To Back) staat op driekwart van het album en bevat stem samples. Dit is het verhaal van de schuchtere DJ Shadow. ”Who are you?” ”This man started it all, and they call him a wizard. Ever since they’ve been screaming for more and more of his magic… There’s a lot more to come and each time we turn a corner, that cold chill might sweep through you with the realization that you’ve been down this road before. I’ll do just one more mix and then.. go home.
DJ Shadow is het zat. De verwachtingen, de druk. Dit is een het resultaat van een reis van de muzikale duizendpoot. Een mixtape van alles wat hem bezighoudt en hield. Geen poging om Endtroducing te evenaren. Kunnen we daar nu eens mee ophouden?
Recensent:Jasper Wognum Artiest:DJ Shadow Label:Island
Cover Ben Howard - Every Kingdom

Ben Howard - Every KingdomHet is makkelijk om een hekel te hebben aan Ben Howard. De 23-jarige, Engelse...

Cover Feist - Metals

Feist - Metals Leslie Feist heeft succesvolle albums op haar naam staan. Let It Die uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT