RECENSIE: Ben Howard - Every Kingdom

Cover Ben Howard - Every Kingdom
2011-10-22 Het is makkelijk om een hekel te hebben aan Ben Howard. De 23-jarige, Engelse singer-songwriter lijkt op het eerste gezicht niets meer te zijn dan de zoveelste hartenbreker met een akoestische gitaar. Dat de meisjes van hem houden, zoals ze ook van Justin Nozuka en andere gladde jongemannen houden, helpt ook niet wanneer je iemand wilt uitleggen dat Howard een uitzonderlijke muzikant is. Dat is hij namelijk wel. En gelukkig heb je geen woorden meer nodig om dat nieuws te brengen, omdat Every Kingdom voor genoeg bewijs zorgt.

In essentie is er weinig bijzonders aan Howard’s muziek. Het is poppy folk, vooral ingespeeld met de akoestische gitaar. Maar God, wat zijn de liedjes mooi. En God, wat is dat rauwe randje van Ben’s stem lekker. Vanaf opener ‘Old Pine’, een prachtig nummer met magistrale opbouw en drie verrassende tempowisselingen, smelt je als luisteraar voor Howard’s betoverende songs. Dat meisjes hier slap in de beentjes van worden, is begrijpelijk. Dat mannen hier ook in extase van raken, is bijzonder.

Er staat geen slecht nummer op Howard’s debuutalbum en aan variatie is geen gebrek. Dit is niet zo’n oude, stoffige folkplaat die je na twee keer luisteren onder het bed schuift. Catchy liedjes als ‘Only Love’ worden afgewisseld met gelukzalige anthems als ‘Keep Your Head Up’. De enige teleurstelling is uitsluitend weggelegd voor diegenen die Howard’s debuut EP These Waters al kenden. ‘The Wolves’, het prijsnummer van die release, is uitgegroeid tot single op Every Kingdom. Compleet met gelikte productie en een overdreven zangkoortje. Ondanks dat het nog steeds een fijn liedje is, ligt de voorkeur van ondergetekende bij de rauwe versie van de EP. En These Waters stond ooit op Spotify, maar is nergens meer te bekennen nu Howard een major labelmuzikant is.

Every Kingdom is een prachtig album, omdat negen van de tien nummers niet geretoucheerd klinken. Het is de essentie die telt in kanjers als ‘The Fear’ en ‘Promise’. Geef deze man een akoestische gitaar, zet hem in een blokhut en zie vuurwerk aan de hemel verschijnen. Zolang Universal van Howard’s muziek afblijft, gaat deze jonge singer-songwriter ons nog een hoop pracht en praal bieden in de toekomst. Al heb je nu al meer dan genoeg te genieten aan Every Kingdom.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Ben Howard Label:Island
Cover Megadeth - Th1rt3en

Megadeth - Th1rt3enEen nieuw album van Megadeth is misschien geen groot nieuws meer, maar het...

Cover DJ Shadow - The Less You Know, the Better

DJ Shadow - The Less You Know, the Better De inmiddels 39 jarige DJ Shadow bracht zijn meesterwerk Endtroducing uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT