RECENSIE: Crysis - Simple Man

Cryssis – Simple Men
2011-11-22 “One, Two, Three, Four!” Het fameuze Ramones-intro verwacht je ook bij zowat elke song op het nieuwe album van Cryssis. Simple Men is een plaat met twaalf poppunkliedjes, gespeeld door een tweetal dat het genre eigenlijk al lang achter zich hadden moeten laten. Want laten we wel wezen: Dick York en Vom Ritchie spelen al in regionale bandjes sinds de vroege jaren tachtig en het is eigenlijk een beetje pathetisch om anno 2011 dan nog drie akkoorden-punkliedjes te maken met teksten die een gemiddelde highschool-dropout van een jaar of zestien zou schrijven. Simple Men bevat twaalf tracks op een rij die handelen over het verlangen om het te maken in een stad als Londen, over “jezelf vinden” (luister naar het qua melodie nog best aardige ‘Could It Be?’) en over de moeilijkheden van relaties met de andere sexe (het ultra-spitsvondige ‘Girls Like You’). Dat laatste was een grapje. En kijk! Er wordt zelfs ook nog een beetje rebellie ingegooid: “And when the fighting starts you know, the plundersquad is ready to go!” (’Plundersquad’). Cryssis is nog actueel ook. Goed hoor.

Simple Men is op zich best een leuk plaatje voor mensen die van fris ingespeelde poppunkliedjes houden, waar je verder niet bij na hoeft te denken. Ik heb het idee dat de band dat zelf ook niet heeft gedaan. Alles aan Simple Men klinkt namelijk makkelijk: teksten, akkoordenschema’s, drumritmes, liedjes die zelden de 3,5 minuut overstijgen. Cryssis is een band waarvan je je afvraagt waarom ze getekend worden en niet lekker muziek in eigen beheer uitbrengen, simpelweg omdat deze dertien-in-een-dozijn poppunk al door ontelbaar veel wannabees gemaakt wordt. En jongens, de Ramones zijn ook dood. Echt waar.

Hou je van uptempo poppunk in drie akkoorden of wil je gewoon even helemaal nergens aan denken, maar wel wat noise op de achtergrond? Schaf dit dan aan. Voor de rest moeten we heel hard nadenken wat dit nu in vredesnaam toevoegt aan het muzieklandschap, of beter: of er überhaupt iets is wat Cryssis bijzonder maakt. Behalve dan dat Simple Men gemaakt is door twee volwassen kerels die iets te lang in hun jeugd zijn blijven hangen. Daar is op zich niets mis mee, maar hou het alsjeblieft lekker voor jezelf.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Crysis Label:Suburban
Turbowolf – Turbowolf

Turbowolf - TurbowolfVorig jaar was het even de wenkbrauwen fronsen, toen aangekondigd werd dat...

The Mattless Boys – The Mattless Boys

The Mattless Boys - The Mattless Boys Wat doe je als je met de hele band genaamd The Boys, minus de frontman die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT