RECENSIE: Buraka Som Sistema - Komba

Buraka Som Sistema - Komba
2011-11-11 Portugal zit nog steeds tot aan de nek in de schulden, maar van die bedroevende situatie valt weinig te merken op Komba, de nieuwe langspeler van het viertal Buraka Som Sistema (letterlijk: Buraka Sound System). Na hun album Black Diamond uit 2008, kregen ze veel airplay met hun bescheiden hitje ‘Kalemba (Wegue Wegue)’ en deden ze in onze contreien enkele grote festivals aan zoals Lowlands, Pukkelpop en Dour. Met hun mix van dance en kuduro (een Angolese energetische muziekstijl) deden ze een nieuwe wind waaien in de elektronische scene.

Waarom het drie jaar duurde vooraleer hun debuut een opvolger kreeg, mag een raadsel wezen. Komba bevat namelijk weinig gelaagdheid en mikt vooral op de dansvloer. ‘Eskeleto’ mag de aftrap geven en doet dit op geniale wijze. Een Portugese versie van dubstep, aangevuld met exotische drumsamples, overstelpt je meteen. Toch mist het overige materiaal meestal de doelgerichtheid van deze opener. In ‘Tira O Pe’ en ‘Hypnotised’ gaan ze voor lompe pompmuziek, terwijl ‘Voodoo Love’ en ‘(We Stay) Up All Night’ mikken op een ruimer publiek, waarmee we eerder doelen op het zooitje ongeregeld dat wekelijks naar de ultratop luistert. Op een degelijk lied is het wachten tot ‘Lol & Pop’, waarin we een analoge bas op een heerlijke breakbeat horen. Dit lied neigt naar The Prodigy en dit is zeker geen slechte referentie.

Wat bovendien opvalt, is dat er op dit album veel is samengewerkt met gastartiesten. De meest in het oog springende is DJ Mixhell, die mag meewerken op ‘Macumba’. Mixhell, ofwel Igor Cavalera, is bij de metalheads gekend als de ex-drummer van Sepultura, die tegenwoordig weer samen met broer Max het machtige Cavalera Conspiracy vormt. De track op zich overstijgt de matigheid niet meteen, maar de duidelijke invloed van Igor (roffelende drums, samples van indianen) maakt het wel het beluisteren waard.

Hoewel dit collectief voor een frisse wind zorgde met zijn unieke stijl, stagneert het boeltje te veel. Weinig evolutie, weinig gelaagdheid, weinig dat blijft hangen. Een leuk plaatje voor tussendoor, dat wel, maar zeker niets dat we heel erg lang zullen onthouden.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Buraka Som Sistema Label:Rough Trade Distribution
Wooden Saints – I Know Why Your House Is On Fire

Wooden Saints - I Know Why Your House is on FireKijk, daar houden we nou van: een collectief van een dozijn talentvolle...

Battant – As I Ride With No Horse

Battant - As I Ride With no Horse Het eerste album van Battant , No Head bestond uit behoorlijk hippe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT