RECENSIE: Vast Countenance - Elephant Child

Vast Countenance – Elephant Child
2011-12-04 Normaal gesproken doet de connectie van Volendam met muziek al snel denken aan volkszangers als Jan Smit, de 3js en Nick & Simon. De band Vast Countenance bewees echter al eerder dat er ook een verrassende mix van indierock en folk uit dit Nederlandse vissersdorpje kan komen. Op hun debuut LP As We Please wist de groep al stevig te imponeren met een authentieke mix van Bob Dylan, Neil Young en The Beatles. Nu, goed vier jaar later, levert het gezelschap hun debuutalbum Elephant Child af. In deze vier jaar heeft de band duidelijk veel ontwikkeling geboekt.

Wat vooral opvalt is het veelvuldige gebruik van een violiste. Zo wordt ‘At Your Feet’ gedragen door dit immer voordjengelende instrument. Daaroverheen zingt de zanger, in duet met een zangeres, het nummer heerlijk voort. Met name het algehele countrysfeertje draagt bij aan de kracht van het lied. Tegen het einde wordt door middel van een saxofoonsolo het nummer ook nog eens swingend afgesloten. De viool komt tijdens ‘Forgiven’ wederom tot zijn recht. In het refrein weet de viool het lied net dat beetje extra melancholiek mee te geven.

Hoogtepunt beleeft Elephant Child echter met ‘Not A Bad Moment’. Het nummer wordt gedragen door een zeer sterk jengelend gitaarritme. De zanger zingt er vervolgens wederom met een aangename melancholische stem over heen. Gelijk voel je ook jezelf terugdenken aan goede gebeurtenissen. Een gevoel dat veel bands proberen te creëren, maar waar slechts weinig zo sterk in slagen.

Met Elephant Child laat Vast Countenance een verrassend geluid uit Volendam horen. De groep brengt een eervol eerbetoon aan de hoogtijdagen van Crosby, Stills, Nash & Young en slaagt daar wonderwel in. De aangename mix van folk en rock weet vanaf de eerste seconden je aandacht vast te houden. Vooral de overal doorzijpelende melancholiek zorgt ervoor dat Elephant Child net dat beetje extra meekrijgt. Met dit officiële debuut mag het duidelijk zijn dat de heren van Vast Countenance zich definitief in het Nederlandse muzieklandschap gaan vestigen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Vast Countenance Label:Eigen Beheer
New Cool Collective - Eighteen

New Cool Collective - EighteenZe bestaan reeds achttien jaar, maar New Cool Collective is aanweziger dan...

The Man–Eating Tree  -  Harvest

The Man Eating Tree - Harvest Dit album is opgenomen tijdens een van de ergste hittegolven in Finland, zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT