RECENSIE: Vast Countenance - With Muffled Drum

Vast Countenance
2015-12-18 17 juli 2014. Cor Pan post een foto op zijn Facebookpagina. ”Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij er uit” verwijst hij naar een eerder verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Luttele uren later wordt vlucht MH17 neergehaald en verliest het Volendamse Vast Countenance zijn drummer. Pan heeft dan zeven van de twaalf geplande nummers voor de opvolger van Elephant Child ingespeeld. Begrijpelijkerwijs heeft de band tijd nodig om de draad weer op te pakken. Er worden twee nieuwe nummers geschreven om het verdriet te verwerken en aan de zeven reeds ingespeelde nummers wordt in alle rust geschaafd. Ruim een jaar na de oorspronkelijk geplande releasedatum is er dan nu With Muffled Drum, zowel qua titel als qua muziek een eerbetoon aan de overleden drummer.

Hoewel de ontstaansgeschiedenis een naargeestig album doet vermoeden, heeft de band er voor gekozen om geen kale rouwverwerkingsplaat te maken. Dat is bewonderenswaardig en komt de kwaliteit van het album zeker ten goede. Opener ‘Every Single Bone’ staat model voor wat zal volgen: een goed in elkaar stekend, catchy nummer wat door gebruik van een sitar een licht exotisch sfeertje oproept. Het gebruik van een veelvoud aan subtiel gebruikte instrumenten, meerdere stemmen en zelfs een stukje morsecode komt mooi samen en versterkt het nummer als geheel. Ook op andere nummers valt op hoe uitstekend de productie van Excelsior oprichter Frans Hagenaars in elkaar steekt. Opvallend is daarbij de prominente rol voor de drums. Met name de toms treden duidelijk op de voorgrond, hetgeen de nummers lekker stevig doet binnenkomen.

Ook als het gas even los wordt gelaten is er echter voldoende te genieten. De teksten en zanglijnen steken goed in elkaar en blijven daardoor in het gehoor hangen. Daardoor valt nauwelijks op dat de arrangementen in de rustigere nummers vrij simpel doch doeltreffend in elkaar zitten. Bovendien ontstaat er daardoor ruimte voor bijvoorbeeld een trompet (‘Solitary Men’), een orgel (‘Gimme Some’) of een gitaarsolo (‘God Keeps On Playing’).

De laatste twee nummers zijn geschreven na het verlies van Pan en verschillen sterk in kwaliteit. ‘When The Night Falls’ is met zijn emotievolle zang en kippenvel oproepende tekst zonder twijfel het hoogtepunt van het album. Bovendien steekt de outro muzikaal heerlijk in elkaar en wordt er in uitgenodigd luidkeels mee te zingen ter nagedachtenis aan Pan. ‘Days’ daarentegen is het enige nummer op deze plaat waarop de band treurig overkomt. Het nummer kabbelt daardoor onopvallend voort, met als gevolg dat het album als een nachtkaars uitgaat. Zonde, want With Muffled Drum is verder een verrassend sterk album en een passend eerbetoon aan Cor Pan.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Vast Countenance Label:Eigen Beheer
Geweldigheid

De Geweldigheid - Word LidHet eerste wat opvalt wanneer je de albumhoes van De Geweldigheid openklapt...

Cover The Balkun Brothers - Balkun Brothers

The Balkun Brothers - Balkun Brothers De broers Nick en Steve Balkun vinden hun oorsprong in Hartford, Connecticut....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT