RECENSIE: Sef - De Leven

Cover Sef - De Leven
2011-11-22 De rapper Sef heeft de afgelopen jaren ontzettend veel muziek uitgebracht. Hij werkte samen met onder andere Dio en The Opposites, is lid van De Flinke namen en bracht deze zomer samen met Spacekees en Faberyayo ook nog eens de Ski Leraar Bruin Money Gang (SLBMG )mixtape uit. En eindelijk kan aan die lijst nu ook nog eens zijn solo-cd toegevoegd worden.

De EP die hij uitbracht in aanloop naar deze solo cd kreeg van hem de titel De Leventje mee en bevatte zes zoethoudertjes voor de fans. De hele cd die Sef erop liet volgen heet De Leven. In zowel de titel van de EP als de CD zit geen typfout, en ook is er geen Marokkaanse verwisseling van lidwoorden in geslopen. Het is een bewuste keuze, omdat Sef de titel “Het leven” veel te beladen vond voor iemand die jong is en nog niet heel veel heeft meegemaakt. En hoezeer mensen zich ook zullen ergeren aan zijn keuze van het lidwoord, de man heeft wel een punt. Zeker omdat er hij inderdaad niet heel diep gaat en er dus op zijn album geen grote levenslessen staan.

De cd bevat vooral een pop vorm van hiphop. Maar daar is niets vies aan, Sef zelf ziet het als het ubergenre en geniet dan ook met volle teugen van het maken van deze muziek. De titelsong van De Leven bevat misschien nog wel de meeste diepgang van alle nummers op de cd en is een soort gedicht op muziek. De tekst van het nummer komt er op neer dat je maar beter kunt genieten van het leven zolang het duurt. Deze song is overigens ook officiële titelsong van de film “Rabat” van Habbekrats. Een ander nummer wat de moeite van het vermelden waard is, is het nummer ‘Diamanten’, waarin Hans de Booij in het refrein de tekst:”Het regent diamanten en ze vallen op de Booij” (of boy, dat verschil is immers niet te horen) zingt. De afsluitende nummers ‘Blits’ met Jiggy Dje en ‘Flashy’ met Faberyayo gaan vooral over uiterlijk vertoon. Het luxe leventje en uiterlijk vertoon is iets waar Sef graag over rapt. De man houdt van mooie kleren en lekker eten en schroomt niet om hierover op te scheppen in zijn raps. Met Faberyayo heeft hij daarin ook een goede compagnon aan zijn zijde. Ze profileren zich als de Gebroeders Glim en kunnen zo samen opscheppen over dure kleren en het goede leven.

Het hoge niveau van zijn teaser zorgde bij mij voor hoge verwachtingen die helaas niet volledig ingelost worden. Voor degenen die net als ik die niet kon wachten op De Leven en daarom Het Leventje al grijsgedraaid heeft, blijkt dat De Leven helaas niet heel veel extra’s in petto heeft. De beste nummers stonden namelijk ook al op de EP. Dit zegt echter niets heel veel over de kwaliteit van de cd. Met zijn eerdere werk heeft Sef zijn eigen lat namelijk heel erg hoog gelegd. Daarom hoop ik ook oprecht dat mensen dit poppy album op waarde weten te schatten, goud zou een passende beloning zijn.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Sef Label:TopNotch
Cover De Heideroosjes - Cease-Fire

Heideroosjes - Cease-FireDe Heideroosjes stoppen ermee. De Limburgse punkband wordt in 1989...

Smith - Burrows -

Smith & Burrows - Funny Looking Angels Tom Smith kennen we natuurlijk allemaal als de zanger van Editors. Samen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT