RECENSIE: Canyons - Keep Your Dreams

Cover Canyons - Keep Your Dreams
2012-02-10 Leo Thomson en Ryan Grieve uit het Australische Perth vormen samen Canyons. Ze wensen niet beschouwd te worden als DJ’s/Producers. “We’re two musicians exploring a creative energy that could end up just about anywhere.” Op hun debuut Keep Your Dreams komt die energie terecht in de jaren 80. Niet zozeer in de door disco beïnvloede eerste jaren van dat decennium, maar door het einde ervan. De tijd van de eerste Acid House en door kille drumcomputers en synthesizers gedomineerde popmuziek. Ze zijn zeker niet de eersten die deze invloeden gebruiken in muziek voor de huidige eeuw, maar Canyons gaat er helemaal in op.

Opener ‘Circadia’ is een plichtmatig nummer, waarin synthesizers over elkaar buitelen om een soort soundscape neer te leggen. ‘Under A Blue Sky’ leunt op de welbekende tweetonige 80’s baslijn. Een verlaagde stem kraamt wat Franse teksten uit en een saxofoon blaast er vrolijk op los. De sfeer die gezet wordt doet sterk denken aan de soundtrack van Miami Vice. Het opvolgende ‘My Rescue’ is meer een popsong met POND frontman Nick Albrook op zang. Het had 25 jaar geleden zomaar een hit kunnen zijn.

Mr. Fingers, het alias van Larry Heard was een van de eerste pioniers van de Chicago House. Zijn geluid is perfect gekopieerd in ‘See Blind Through’. Het enige verschil maakt de moderne productie door Canyons. Hoewel het een beetje vreemd is om deze muziek zo kraakhelder te horen. Op ‘Sun And Moon’ zijn we weer aan de zonnige pop kant van de 80’s beland. Daar mag de saxofoonsolo uiteraard niet ontbreken. De voortdurende kopstem is niet erg prettig om naar te luisteren. Als je de stem van Paul Weller zou toevoegen is het een puike Style Council song. Dit patroon blijft zich herhalen gedurende de elf tracks die het album rijk is. Vroege house, naast licht elektronische pop.

“If I tried to listen to an album with 10 dance songs, I’d be pretty bored by the third track”, aldus Leo Thomson. Hij vergeet helaas dat alleen het afwisselen tussen verschillende genres uit een zeer specifieke periode niet per se een boeiend album oplevert. Het klinkt alsof Canyons geen enkele moeite heeft gedaan om iets toe te voegen aan de muziek van toen. Een perfecte kopie maken van wat er al was is een leuk concept, maar wie zit er op te wachten? Ook voor de huidige Dance muziek wordt op Keep Your Dreams niets nieuws gepresenteerd. Duidelijk is wel dat Leo en Ryan muziek kunnen maken. Om het ook voor de rest van de wereld interessant te maken hebben ze nog een weg te gaan.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Canyons Label:News
Cover The Black Keys - El Camino

The Black Keys - El Camino El Camino werd door diverse media al uitgeroepen tot één van die pareltjes...

Cover Ansatz Der Machine - Heat

Ansatz Der Machine - Heat De muziekwereld functioneert soms eigenaardig. In het beste geval wordt een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT