RECENSIE: Johnny Dowd - No Regrets

Johnny Dowd - No Regrets
2012-03-03 Het nieuwste album van Johnny Dowd is een vreemde eend in de bijt. Verspreid over dertien nummers bezingt hij vijftien verschillende liefdes. Aan het begin van het opnameproces was de werktitel nog Regrets, I Have Few , maar tijdens het bezingen van zijn liefdesgeschiedenis realiseerde Johnny zich dat hij helemaal nergens spijt van heeft. Dat is terug te horen in het enthousiasme van de rock ’n rollzanger.

Dit zorgt voor hilarische nummers. Reeds op opener ‘Betty’ belt Johnny zijn middelbare schoolliefde op om zijn trui terug te vragen. Het ongemakkelijke van de situatie is gewoonweg voelbaar en de wanhoop van Johnny simpelweg hilarisch. Dit wordt nog versterkt door Johnny zijn typische Amerikaanse accent. Zo wordt de ene ongemakkelijke situatie afgewisseld met de andere. Wanneer hij halverwege de plaat vriendinnen met ratten begint te vergelijken, doe je niks anders dan glimlachen.

Ook muzikaal is No Regrets leuk in elkaar gezet. De drummer kon niet bij elke studiosessie aanwezig zijn en de gebruikte jaren ‘60 drummachines geven sommige nummers ook een geinige sfeer mee. De voortdurend opduikende bliepjes passen op het eerste gezicht helemaal niet bij de bluesrock, maar blijken het geheel nog extra ongemakkelijk te maken. Daarnaast is er een vijfkoppig vrouwenkoortje gebruikt dat de vrouwelijke vocalen van de vijftien verschillende liefdes mooi verwoord. Ook deze zijn leuk door hun typische accenten.

Het hilarische en verhalende karakter van No Regrets maakt de plaat een plezier om aandachtig te beluisteren. Spitsvondige teksten worden aangevuld met ontzettend leuke anekdotes. Daarnaast doet de typisch Amerikaanse, truckerstem van Johnny Dowd je precies het soort type voorstellen dat in de beschreven situaties belandt. Het probleem is alleen dat na een paar keer beluisteren het dubbeltje wel gevallen is en het No Regrets ontbreekt aan het pakkende element dat je dwingt de plaat nog een keer uit de kast te plukken. Er komt nog een solotournee van Johnny Dowd aan, als het een beetje een showman is zou dat nog best eens vermakelijk kunnen zijn.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Johnny Dowd Label:It\'s All Happening
Cover The Antler King - The Antler King

The Antler King - The Antler KingHooverphonic, een van de meest succesvolle Belgische bands in Europa. Ze...

Cover Skrillex - Bangarang EP

Skrillex - Bangarang EP Is het je al opgevallen dat de Nederlandse jeugd massaal kapot gaat op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT