RECENSIE: Generaal Mus - Oorlogsverhalen EP

Cover Generaal Mus - Oorlogsverhalen EP
2012-03-29 Instrumentale experimentele progrock belooft de bio van Generaal Mus uit Tilburg ons. Een genre wat, net als postrock, valt of staat met het woord "spanning". Niet zelden is de grens tussen zinderende spanning of oeverloos saai bij dit soort bands flinterdun. Is de band er met hun debuut EP in geslaagd om deze valkuil te omzeilen?

Laat ik zeggen dat de aanzet daartoe is gegeven met Oorlogsverhalen. Het trio heeft een uitstekende instrumentenbeheersing en straalt een duidelijk spelplezier uit. In aanmerking genomen dat de band twee jaar actief is in de huidige bezetting maakt Generaal Mus een uitermate ingespeelde indruk. In 2011 werd er geoogst met een optreden op No Sleep 'Til Burg en na het winnen van de Lucas Dec bokaal in muziekcafé Cul de Sac won de band twee dagen studiotijd. In de studio’s van de 013 te Tilburg werd deze EP live opgenomen in een luttele twee dagen, en met dat in het achterhoofd mag deze EP een representabel visitekaartje genoemd worden.

De drie nummers (een intro en interlude niet meegerekend) kenmerken zich door een zekere speelsheid en zijn lekker losjes ingespeeld. Wel mag Generaal Mus voor een eventuele full length iets meer aandacht besteden aan de coherentie van de songs. Nog iets te vaak lijken de nummers opgebouwd uit losse themaatjes en dat zorgt ervoor dat de aandacht nog weleens wil verslappen. In openingsnummer ´Storm´ had de band wat stukken weg kunnen laten om het overigens verder prima nummer beter tot uiting te laten komen. Bij ´De Baron´ is die balans tussen lengte en spanning er wel. Weet de band dit euvel te voorkomen op een volgende plaat, dan zou er iets moois kunnen ontstaan. Blijf na afloop trouwens nog even hangen, want er volgt na de nodige stilte nog een bonustrack.
Recensent:Mark Michels Artiest:Generaal Mus Label:Eigen Beheer
Cover Gazpacho - March of Ghosts

Gazpacho - March of GhostsHet is verbazingwekkend dat een band als Gazpacho nog niet de bekendheid...

Cover Lucky Sinners - Crankshaft Stories

Lucky Sinners - Crankshaft Stories Lucky Sinners is een Belgische rock’n’roll band, maar met een twist. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT