RECENSIE: BRUUT! - Bruut!

Cover Bruut! - Bruut!
2012-05-10 Ze wonnen afgelopen jaar de Radio 6 Award en speelden eerder dit jaar Noorderslag helemaal plat. En dat, terwijl de band nu pas net iets meer dan een jaar bestaat. Dan doe je toch iets goed, zou je zo denken. En dat doen de heren van Bruut! dan ook. Hun titelloze debuut bevat twaalf uptempo jazzsongs die swingen als de neten. Van die jazz die niet gestoeld is op muzikale krachtpatserij, maar op rake thema’s, grooves en solo’s.

De Hammond speelt in het geluid van Bruut! een heerlijk prominente rol. In die zin doet het geluid van deze band op momenten ook behoorlijk denken aan Sven Hammond Soul. Al gaat Sven vaker echt helemaal los op zijn Hammond. Daarnaast komt er bij Bruut! prima tegengas van met name de altsaxofoon. Heerlijk als die twee elkaar weten op te zwepen.

Het sterke van Bruut! is misschien wel dat de heren altijd spelen in dienst van de liedjes. De liedjes blijven lekker compact en zijn vaak opgebouwd rondom een pakkend thema. Daarbinnen vullen de heren het uiterst effectief in. Twaalf liedjes in nog geen 38 minuten kun je bijna een popalbum noemen wat dat betreft.

Het debuut van Bruut! wordt uitgebracht op het inmiddels kwaliteitslabel Dox Records. Dit label bracht ons eerder al Wouter Hamel, New Cool Collective, Giovanca en Benjamin Herman, om er maar eens een paar te noemen. Bruut! past naadloos in dit rijtje, en doet eigenlijk totaal niet onder voor deze grote namen. Ik denk (en hoop) dat we deze mannen de komende zomer op veel festivals zullen gaan tegenkomen. Reken maar dat ze ook daar flink indruk gaan maken. Topplaat!
Recensent:Chris Dietzel Artiest:BRUUT! Label:Dox Records
Cover Napalm Death - Utilitarian

Napalm Death - Utilitarian Napalm Death , de grondleggers van de meest extreme vorm van metal, zijn...

Cover The Ting Tings - Sounds From Nowheresville

The Ting Tings - Sounds From Nowheresville We leerden het Britse duo The Ting Tings vier jaar geleden kennen door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT