RECENSIE: Hummingville - With An Elephant in a Room

Cover Hummingville - With An Elephant in a Room
2012-05-05 Het persbericht zegt het al: En vanuit het niets is daar With An Elephant In A Room. Het is het debuutalbum van Hummingville. Ah, daar heeft u nog nooit van gehoord. Dat kan best kloppen, want de volgorde bij dit project is precies omgedraaid. Eerst het album uit en dan pas optreden.

Hummingville is een project dat werd opgezet door singer/songwriter Mink Quispel en jeugdvriend en toetsenist Jelte Heringa (o.a. Eefje de Visser), al schrijvende ontstond het idee om een band te vormen. Drummer Nicky Hustinx (o.a. Marike Jager), bassist Bas Kloosterman en gitarist Frank Jonas bleken de vrienden die deze band zouden vormen. Voor de mix werd Erik Spanjers(o.a. Normaal) benaderd en het album werd gemasterd door Fred Kevorkian, die eerder werkte met The White Stripes en Ryan Adams. Er heeft dus al met al een flinke berg ervaring meegewerkt aan het album.

Maar hoor je dat ook? Jazeker! Het resultaat mag er op alle vlakken zijn. Het album is in balans, gevarieerd, rijk gearrangeerd en klinkt on-Nederlands goed. Invloeden van Burt Bacharach tot Rufus Wainwright klinken door. Maar bovenal staat het album bol van hele gelaagde, melancholische en dromerige popsongs. Het gebruik van blazers, strijkers, percussie en electronica zorgt er voor dat je elke luisterbeurt weer iets nieuws ontdekt. Het is allemaal tot in de puntjes uitgedacht, blijkt wel uit een zware maar indrukwekkende track als ‘One Take Wonder’.

Bijna iedere song heeft een apart karakter. Het ene moment is het ijzig zoals op ‘Ithaca’, dan weer vrolijk als het opgewekte ‘Carnival’. Waar ‘Gentleman`s Tale’ juist een broeierige, dansbare popsong is, zijn ‘65’ en ‘Big Blue’ weer heerlijk jazzy en doen ze denken aan de hoogtijdagen van Burt Bacharach. Het duet ‘I`ll Kiss You On The Cheek’ is van grote schoonheid en klinkt vol, zonder ook maar een moment de intieme sfeer te verliezen.

Mink Quispel pikte de titel van het album op bij de serie That`s The 70`s Show waar de term eens voorbij schoot. Het staat voor moeilijk te benoemen zaken waar iemand niet omheen kan. Conflicten en spanningen die in de lucht hangen. Hummingville voegt hier nog eens onbenoembare blijdschap, schaamteloze onderonsjes en sprakeloze verwondering aan toe. Maar het gezegde draait uiteindelijk om het niet gezegde. “Sprakeloze bewondering” zou er prima bij passen want dat is precies wat je voelt bij het beluisteren van With An Elephant In A Room. Sprakeloze bewondering.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Hummingville Label:Eigen Beheer
Cover Nico Waine Toussaint - Lonely Number

Nico Waine Toussaint - Lonely NumberDe Franse bluesartiest Nico Wayne Toussaint werd, 15 jaar jong, verliefd op...

Cover Bob Sinclair - Disco Crash

Bob Sinclar - Disco Crash Bob Sinclar is al jaren een grote naam in de housescene, waarin het hem...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT