RECENSIE: Crucified Barbara - The Midnight Chase

Cover Crucified Barbara - The Midnight Chase
2012-05-21 Hoewel vrouwen in het vrij conservatieve metalwereldje tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld zijn en zij heel vaak, vooral vocaal, een sleutelrol vervullen is een band die volledig uit vrouwen bestaat nog steeds een zeldzaamheid. Het geheel vrouwelijke Crucified Barbara dat al in 1998 opgericht wordt treedt in de voetsporen van hun befaamde Zweedse landgenoten Drain.

Met The Midnight Chase is Crucified Barbara aan haar derde album toe. Waar Drain het zocht in metal met een grunge sausje, daar richten de vier dames zich op vlotte enigszins sleazy hardrock dat doet denken aan Doro, maar ook enigszins aan Mötley Crüe. Leuk om te weten is dat de band het met de ballad ‘Heaven Or Hell’ in 2010 tot de halve finale van het Melodifestivalen (de Zweedse voorronde voor het Eurovisie songfestival) heeft weten te schoppen, waar wij het in Nederland met de Toppers, een halve Indiaan of andere ongein moeten doen.

De dames weten overigens prima hoe ze dit soort muziek goed moeten laten klinken en hoewel het weinig origineel is word je toch gegrepen door de vlotte liedjes met een bite. Daarbij heeft Mia Karlsson de perfecte stem voor dit soort muziek; ruig waar nodig, maar bijna lief in de droevige ballad ‘Count me In’ of bezwerend in het ritmisch sterke en licht epische ‘Rules And Bones’ dat nog het meest aan Drain doet denken. Dit nummer is met voorsprong het absolute hoogtepunt op deze plaat.

Verder zijn het vooral vlotte songs die de boventoon voeren en die ons regelmatig alle clichés van de harde rock laten zien getuige songtitels als ‘Shut Your Mouth’ of ‘Rock Me Like The Devil’ . Everything We Need’ is gezegend met een lekkere riff en Mia klinkt daarbij als een kat die haar nagels in je wil zetten. Andere aardige nummers zijn ‘If I Hide’ dat ook fijne riff in zich heeft en het intens smerig klinkende ‘Rock Me like The Devil’.
Al te serieus moet je de muziek van de dames niet nemen, maar geniet vooral van de songs die prima gedijen bij een lekker zonnetje met een fijn biertje in je hand. Op festivals gaat deze muziek het zeker goed doen, ook al omdat het na drie kwartier beuken wel weer mooi geweest is met het niet al te opzienbarende werk van de dames.
Recensent:Jan Didden Artiest:Crucified Barbara Label:Bertus
Cover North Atlantic Oscillation - Fog Electric

North Atlantic Oscillation - Fog ElectricErg veel bekendheid hebben de Schotse mannen van North Atlantic Oscillation...

Cover Status Minor - Ouroboros

Status Minor - Ouroboros Wat komen er toch veel goede metalbands uit Finland. Ook in het progressieve...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT