RECENSIE: Malice - New Breed of Godz

Cover Malice - New Breed of Godz
2012-06-26 Bands die oude nummers opnieuw opnemen, het lijkt een brevet van onvermogen om een schrijnend gebrek aan inspiratie te verhullen. Hoe het niet moet hebben we onlangs nog gemerkt aan het wangedrocht dat Holy Moses op de markt slingerde. Maar hoe het wel moet laat Malice horen op New Breed Of Godz. Toegegeven, de uitgangssituatie van de Amerikaanse Metalband is totaal anders, maar dan nog kun je goed op je bek gaan.

Voor metalliefhebbers die na de jaren tachtig zijn opgegroeid; Malice is een band die meelifte op de golf Amerikaanse metalbands die in dat decennium als paddenstoelen uit de grond schoten. Bekendste bands uit die periode zijn de Bay-Area-bands Metallica, Death Angel, Exodus en Testament, maar ook Slayer en Metal Church. Malice bracht in die periode twee prima albums uit, maar mocht nooit aan het grote succes ruiken, waarna de band al snel de handdoek in de ring gooide. In 2008 kwam er nog een compilatie uit, maar de verrassing is groot wanneer blijkt dat gitarist Jay Reynolds de band weer nieuw leven heeft ingeblazen.

Om de jonge metalheads kennis met de band te laten maken heeft Reynolds met zijn kornuiten acht nummers opnieuw opgenomen en daar vier nieuwe songs aan toegevoegd. Niet met originele zanger James Neal maar met nieuwe vocalist James Rivera, die een schot in de roos blijkt. De man klinkt als de tweelingbroer van Rob Halford (Judas Priest), waardoor de oude songs bijzonder vitaal klinken en prima aansluiten bij de vier nieuwe nummers. Zowel de snelle, sterk door Judas Priest beïnvloedde rockers ‘New Breed Of Godz’ en ’Branded’ als de semi-ballad ‘Winds OF Death’ zijn nieuwe nummers die van hoog niveau zijn.

De bijgeleverde bonus dvd is er eentje waar de oude fans van zullen smullen. Er staat namelijk een drie kwartier durend optreden uit 1987 op. Het gaat om een bootleg, dus het geluid en beeld zijn abominabel, maar het is prachtig om te zien hoe de band zich voor een handjevol toeschouwers in een klein zaaltje uit de naad werkt. Klassiekers als ‘Hell Rider’ en ‘Air Attack’ worden uiteraard ook gespeeld en laten zien dat voormalig zanger James Neal er ook wat van kon. Verder staan op de dvd ook nog zestien minuten van een optreden uit 2011 in het Duitse Lauda-Königshoven, met aanzienlijk meer publiek. Alleen lijkt de kleine Rivera wat moeite te hebben om de juiste tonen in het Epische ‘No Haven For The Raven’ te raken. De zogenaamde ‘making of’ bestaat uit een lang interview met Reynolds, ook weer doorspekt met live-beelden. Leuk om te zien.

Al met al is New Breed Of The Godz een leuke kennismaking voor degen die Malice nog niet kennen, en natuurlijk verplichte kost voor diegenen die de Amerikaanse metal uit de jaren tachtig een warm hart toedragen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Malice Label:SPV
Cover Storm Corrosion - Storm Corrosion

Storm Corrosion - Storm CorrosionHet kon niet uitblijven dat Steven Wilson en Mikael Åkerfeldt samen een album...

Cover Kill Devil Hill - Kill Devil Hill

Kill Devil Hill - Kill Devil Hill Bassist Rex Brown (ex-Pantera en Down) heeft met Kill Devil Hill weer een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT