RECENSIE: Mantas - Death By Metal

Cover Mantas - Death By Metal
2012-07-30 Over de doden niets dan goeds. We wagen het dan ook niet om ook maar iets ten nadele van Chuck Schuldiner te zeggen. De death metal pionier overleed, veel te jong, in 2001 aan kanker, maar liet in de vorm van een aantal briljante albums van zijn band Death een mooie erfenis na. Zoals bij bijna iedere muzikant die iets briljants creëert gaat er een heel traject van vallen en opstaan aan vooraf en dus ontkwam ook Chuck Schuldiner niet aan het spelen van de eerste probeersels. In dit geval was dat in de jaren tachtig bij zijn eerste band Mantas.

Van die eerste jaren bij Mantas zijn dus een aantal demo’s uit 1984 opgedoken die nu voor het eerst officieel bij een label worden uitgebracht onder de treffende naam Death By Metal. We horen daarop twee versies van de eerste demo van de band en dezelfde nummers nog eens in een zogenaamde rehearsel. Puur technisch bekeken horen we muziek alsof die onder een kartonnen doos is opgenomen en de oersimpele thrashmetal klinkt daarbij ongelooflijk rommelig. Het gaat natuurlijk helemaal niet om het geluid, maar om het feit dat dit een historisch werkje is. Vergeet daarbij niet dat ‘Evil Dead’ later, weliswaar in een veel beter beluisterbare versie, op het debuut van Death terecht is gekomen. De overige nummers zijn gewoon grappig om te horen en klinken als een hardere versie van Venom, dat duidelijk de grootste inspiratiebron moet zijn geweest (vandaar de naam Mantas).

Eigenlijk is het niet eerlijk om hier een waardering aan te geven, want puur afgaand op het muzikaal gebodene is dit gewoon niet voldoende. Maar het gaat zoals eerder gezegd om de historie, en dat dit werkje nog uit de tijd van tapetrading stamt, maakt het extra leuk. Het heeft de extreme metal uiteindelijk gebracht tot waar het nu is. Met dank aan pionier Chuck Schuldiner. Moge hij rusten in vrede.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mantas Label:Relapse Records
Cover The Gaslight Anthem - Handwritten

The Gaslight Anthem - HandwrittenHet duurde twee jaar voor The Gaslight Anthem met een opvolger voor...

Cover Baroness - Yellow & Green

Baroness - Yellow & Green Fans van Baroness veren ongetwijfeld blij op bij de aankondiging van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT