RECENSIE: Tremonti - All I Was

Cover Tremonti - All I Was
2012-08-15 Mark Tremonti is bij de door hem opgerichte bands Creed en Alter Bridge al de belangrijkste muziekschrijver, maar had toch behoefte om een solo album uitbrengen. Na bijna twee jaar werken is er nu All I Was.

Mark Tremonti bereikte al grote hoogtes met zijn bands Creed en Alter Bridge: verschillende platina-albums (Human Clay van Creed kreeg zelfs het status diamant), verschillende nominaties voor een Grammy en alle grote podia’s bespeeld in Europa en de Verenigde Staten. Maar blijkbaar kon de gitarist zijn ei nog niet kwijt. Op All I Was heeft Tremonti de touwtjes nog meer in handen dan bij zijn vorige projecten. De muziek, de teksten, de zang en de gitaarpartijen, het komt allemaal van Tremonti.

En dat schept verwachtingen. Want de 38-jarige muzikant behoort in zijn genre tot de absolute topgitaristen en liet op ‘Words Darker Than Their Wings’ op het laatste album van Alter Bridge al horen dat hij ook heel behoorlijk kan zingen. Toch is het eindresultaat onbevredigend.

Want hoewel Tremonti’s stem prettig is om naar te luisteren, is het nogal eendimensionaal, zijn de zangmelodieën verre van sterk, met als negatieve uitschieter ‘Brains’, en wordt men van de teksten ook niet warm of koud. Daarnaast heeft Tremonti vooral geprobeerd harder te willen klinken dan de muziek van de bands waar hij bekend mee is geworden en pogingen gedaan meer thrashmetal invloeden aan te spreken. En dat lukt mondjesmaat. Buiten een paar stevige gitaarlijnen in ‘So You’re Afraid’, ‘Wish You Well’ en titeltrack ‘All I Was’, is de muziek niet wezenlijk anders dan bij Creed of Alter Bridge.

De invloed van Tremonti bij die bands is al zodanig dat het verschil bij een soloproject uitblijft. En zonder de dynamische stem van Myles Kennedy blijkt het geheel minder memorabel. Het ontbreekt op All I Was aan een solo of riff die je van je stoel blaast, zoals het geval was bij ‘Blackbird’ van Alter Bridge. Er had meer in gezeten voor de gitarist.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Tremonti Label:FRET12
Cover The Mynabirds - Generals

The Mynabirds - GeneralsDe activistische Laura Burhenn heeft, sinds ze met haar project The...

Cover Marina and the Diamonds - Electra Heart

Marina and the Diamonds - Electra Heart Vreemd! Als je zo naar de cover van het nieuwe album van Marina And The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT