RECENSIE: Becoming Real - Solar Dreams/Neon Decay

Cover Becoming Real - Solar Dreams/Neon Decay
2012-09-08 Opvallend genoeg zijn veel van de recente drum gebaseerde muziekstromingen ontstaan in Engeland. Jungle, drum and bass en meer recent ook de grime. Zo is eskimo-garage, ook wel eski-beat of eski genoemd, een muzikale substroming die zijn roots heeft in de Engelse hiphop en UK garage. Qua geluid is het wel wat vergelijkbaar met de grime, met het verschil dat grime meer richting de gangsta rap gaat, daar waar eski meer dance en electro elementen in zich heeft. Het is uiteraard haast niet meer te doen om alle muziek uit Londen nog onder te verdelen in zoveel verschillende subgenres. Vandaar dat veelal de term grime wordt aangehouden.

Becoming Real is de artiestennaam van Toby Ridler. Het is een raadsel waarom je met zo’n naam nog een artiestennaam nodig zou hebben, maar dit terzijde. Deze Londense artiest en producer maakt zijn muziek binnen het ruime landschap van de grime. Recent is zijn mini-album Solar Dreams / Neon Decay uitgekomen en daarbij heeft hij de nadruk vooral gelegd op de techno en zijn de soundscapes, waarbij belangrijke inspiratiebronnen als dancehall en hiphop wat meer naar de achtergrond verdwenen. De cd bestaat uit zeven nummers en begint met ‘Snow Drift Love’ erg dansbaar en hoewel de producer een warm ritme neerzet straalt deze track toch een koelte uit. Het meer techno nummer ‘Lady Lazarus’ valt vooral op door zijn goede synths. Daarna volgt als tropische verrassing ineens een dancehall nummer ‘Work me ft. Lady Chann.’ De echte duistere grime en eski muziek is midden op het album terug te vinden in de vorm van het nummer ‘Equinox’, een nummer met kille harde beats. Hierna kabbelt de cd helaas wat richting einde met de twee soundscape-achtige nummers ‘Anthropology’ en ‘Zoning’ die samen het oosters getinte ‘Slow Memory’ flankeren.

Met Solar Dreams/ Neon Decay zet Becoming Real een cd in de markt die de luisteraar zowel trekt als afstoot. De cd is druk, rustig, warm en koud. Als geheel is zijn cd hierdoor nog niet in evenwicht. Viel het geluid op zijn EP Spectre echt nog binnen het eski geluid, minimaal, wat meer staccato en hierdoor uiteindelijk een stuk killer. Op het nieuwe mini-album is deze term een stuk minder van toepassing, hierdoor blijken de individuele nummers in ieder geval wat meer in balans.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Becoming Real Label:News
Cover Attika 7 - Blood Of My Enemies

Attika 7 - Blood of My EnemiesHet was misschien geen verrassing toen zanger Evan Seinfield wereldkundig...

Cover Modeselektor - Modeselektion Vol.02

Modeselektor - Modeselektion Vol.02 Heb je ooit wel eens Modeselektor op je vrijdagmiddagborrel gehad? Ik wel....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT