RECENSIE: The Very Best - MTMTMTK

MTMTMTK
2012-08-03 In 2008 richtte producer Radioclit samen met Esau Mwamwaya het duo The Very Best op. Eerstgenoemde was geboren en getogen in Londen. Mwamwaya is geboren in Malawi, maar groeide ook op in Londen. Het duo brengt een eclectische mix van westerse dancemuziek en Afrikaanse traditionele ritmes. Een origineel idee waarmee de groep met mixtapes als Esau Mwamwaya And Radioclit Are The Very Best en het album Warm Heart Of Africa al wist te overtuigen. Ook hun bijdrage op het debuut album van Crookers vormde daar een van de hoogtepunten.

De meest recente single ‘Yoshua Alkuta’ deed al veelbelovend aan. In een parodie op de videoclip van Lil Wayne’s ‘A Mili’ loopt het duo door de sloppenwijken van Nairobi. Met een dancehall-achtig elektronisch ritme als basis klinken de vocalen erg opzwepend. Het nummer doet daarmee sterk aan het geluid van Major Lazer denken.

Deze combinatie slaagt ook erg goed op enkele andere nummers. Zo is ‘Mghetto’ een heerlijk lied waarbij er een elektronisch reggaeritme geproduceerd is. De Afrikaanse zanger voelt het ritme goed aan en, met name tijdens de rustigere gedeeltes, valt er echt een vernieuwende stijl te horen. De opduikende fluit weet het nummer net dat beetje extra mee te geven. Ook sterk is ‘Nkanga’, op het nummer worden authentieke instrumenten naar de voorgrond geschoven. Hier sluit de klassieke zangstijl perfect op aan. Helaas duurt dit nog geen twee minuten en is het duidelijk ter afwisseling tussen de overwegend elektronisch stampende nummers geplaatst.

Over de gehele linie gezien is MTMTMTK echter geen sterk product geworden. Het gros van de nummers voelt aan als een herhaling van zetten. Wie bekend is met de mixtape en het debuutalbum van dit gezelschap zal weinig toegevoegde waarde uit MTMTMTK halen. De momenten dat er daadwerkelijk sprake is van variatie worden deze nummers snel afgekapt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Very Best Label:Moshi Moshi Records
Cover The Black Swans - Occasion For Song

The Black Swans - Occasion for SongOp het eerste gezicht lijkt de albumhoes van Occasion For Song nogal...

Cover ZODIAC - A Bit Of Devil

ZODIAC - A Bit Of Devil Janosch Rathmer is drummer in de Duitse postrockband Long Distance Calling en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT