RECENSIE: The Black Swans - Occasion for Song

Cover The Black Swans - Occasion For Song
2012-09-09 Op het eerste gezicht lijkt de albumhoes van Occasion For Song nogal simpel. Wie de achtergronden kent weet echter wel beter. Het afgebeelde zwembad is namelijk de plaats waar in 2008 violist Noel Sayre bijna verdronk, waarna hij enkele dagen later overleed. Vele dierbaren, waaronder zijn band The Black Swans, verslagen achterlatend. De band, waarvan hij samen met zanger Jerry DeCicca een van de oprichters was, ging niet bij de pakken neerzitten maar besloot in plaats daarvan een plaat te maken. Don’t Blame The Stars zag al in 2011 het daglicht, maar was reeds opgenomen voor de dood van de violist. Occasion For Song is de opvolger en eerste zonder de inbreng van Sayre.

Als je de huidige hitlijsten bekijkt zou je namelijk bijna vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als pure en ‘ambachtelijke’ muziek. Hoorbaar geïnspireerd door de uit hetzelfde hout gesneden muziek van Neil Young, met als belangrijkste referentienummer ‘JD’s Blues’, laat The Black Swans je kennismaken met eerlijke en pure muziek van de hoogste orde. Zanger Jerry DeCicca fungeert vaak als niets meer dan verteller in het indringende luisterboek dat Occasion For Songheet. De mondharmonica, banjo en gitaar zorgen grotendeels voor de sterke melancholische sfeer en DeCicca kleurt ze in, aan de hand van zijn eigen karakteristieke stijl.

Vooral het openingsdrieluik is indrukwekkend. ‘Portsmouth, Ohio’ kan zelfs als klein meesterwerkje betiteld worden. Het bijna afstandelijk geschreven "Nobody’s supposed to die, three days before the 4th of July, especially while the sun is still in the sky” verwijst onmiskenbaar naar het voorgenoemde tragische voorval. Mede door de sterke sfeerzetting, onder leiding van gitaar en mondharmonica, dreunt het refrein nog uren na. Dat The Black Swans ook lichtvoetigere nummers kan maken tracht het vervolgens te bewijzen met het korte, door de orgel gedragen ‘Daily Affirmation’. Dat lukt niet helemaal. De sfeerverandering zorgt er namelijk voor dat het nummer sneller wegebt en juist die sfeer is een van de sterktes van de plaat. ‘Work Song’ zorgt echter nog voor een hoogtepuntje in het tweede bedrijf.

Occasion For Song is een indrukwekkende, melancholische en pure plaat geworden. Het verdriet is voelbaar, maar nergens werkelijk overheersend. Het onbetwiste hoogtepunt is het prachtige ‘Portsmouth, Ohio’ dat symbool staat voor de bands mooie luistermuziek. The Black Swans is geen band van grootse gebaren, zowel muzikaal als tekstueel gezien niet. Grootse prestaties zijn hen echter wel toe te schrijven. Alhoewel Occasion For Song geen meesterwerk is en naar het einde toe aan kracht inboet, is een dergelijke plaat afleveren na het overlijden van een bandlid en medeoprichter van de band namelijk met geen andere woorden te beschrijven.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Black Swans Label:Bertus
Cover DeWolff - IV

DeWolff - IVHet gaat nogal eens mis wanneer een band iets nieuws probeert te doen. Dan...

MTMTMTK

The Very Best - MTMTMTK In 2008 richtte producer Radioclit samen met Esau Mwamwaya het duo The Very...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT