RECENSIE: Digitalism - DJ-Kicks

Cover Digitalism - DJ-Kicks
2012-09-19 In 1995 verscheen het compilatiealbum DJ Kicks, gemixt door CJ Bolland, als eerste deel van wat nu een gerenommeerde serie is. De serie die ooit als een door een DJ samengestelde mix van house en techno begon loopt nog steeds en wordt momenteel nog steeds internationaal geroemd. Voor de latere versies werden er echter wat ruimere definities gehanteerd voor zowel de samenstellers als muziekgenres. In deze versies kregen zowel producers als muzikanten de gelegenheid een compilatie samen te stellen en zo werden onder andere ook de stijlen jazz en drum & bass in de mixen betrokken, al bleef het wel binnen de elektronische muziek. De serie werd zo succesvol dat mensen ook om nieuw materiaal vroegen en zo werden er zelfs enkele releases uitgebracht bestaande uit compilaties van ongemixt materiaal.

Inmiddels zijn ze bij het label !K7 records aanbeland bij deel 43 van de serie. Na een rij klinkende namen van samenstellers waaronder Carl Craig, Kruder & Dorfmeister, Stereo MC’s, Daddy G van Massive Attack, Nightmares on wax en Photek is het nu de beurt aan het Duitse duo Digitalism bestaande uit Jens Moelle en İsmail Tüfekçi om hun versie aan de serie toe te voegen. Jens en Ismail maakten kennis met elkaar rond het jaar 2000 in Hamburg als medewerkers van een platenzaak. Toevalligerwijs werden in die zaak ook de DJ Kicks albums verkocht, en waren beide heren destijds al liefhebber. Waardoor de cirkel rond is nu de mannen jaren later dus zelf aan de slag mogen om hun deel samen te stellen.

De mix die voor DJ Kicks verzorgd is door Digitalism bestaat uit 22 nummers en bevat, naast de maar liefst zes compleet nieuwe tracks, ook nog eens een flink aantal edits en remixes van hun hand. Gemiddeld genomen zou je kunnen spreken van een album bestaande uit elektronische muziek met een lichte neiging naar Electro-Rock, maar ook termen als Disco-punk en New-Wave kunnen verbonden worden aan deze versie. Daarmee lijkt het alsof het een hele zware cd geworden is. Dat is echter niet het geval, zo heeft bijvoorbeeld ook Alex Gopher, de man die net als Digitalism ook bij het label Kitsuné getekend is, een nummer aangeleverd voor de mix. Gopher begon ooit in een band met het duo wat later AIR zou worden en deze achtergrond schemert in het door hem verzorgde nummer nog wel iets door.

Zelf omschrijven de heren van Digitalism de cd als een album voor de late middag / zonsondergang. Vlak voor het echt donker wordt en er dieper in de muziek gedoken kan worden. En dat is wellicht de mooiste omschrijving. Niet alleen passend voor deze cd, maar eigenlijk voor de gehele DJ Kicks serie. Een mooie dance serie bedoeld om thuis te luisteren als opwarmer voor het op stap gaan. De versie van Digitalism is er een die wat meer geschikt lijkt voor de liefhebber van New wave en rock, maar dat zou geen belemmering moeten vormen voor de rest van de wereld om kennis te nemen van nummer 43 van deze geweldige serie.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Digitalism Label:!K7 Records
Cover Analogue Dear - Drawing Patterns

Analogue Dear - Drawing PatternsPianist Sjaak Douma besloot vorig jaar een EP op te nemen waarbij hij naast...

Cover Clock Opera - Ways to Forget

Clock Opera - Ways To Forget Het voorprogramma van The Temper Trap en Maxïmo Park en daarnaast aanwezig op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT