RECENSIE: Normaal - Halve Soul Helemoal Høken

Cover Normaal - Halve Soul Helemoal Høken
2012-10-02 Het kan de oplettende krantenlezer bijna niet ontgaan zijn: Normaal komt dit najaar weer met een nieuwe plaat. Volgens een leuk concept heeft zanger Bennie Jolink bij alle nummers van dit project een bijpassend schilderij gemaakt. Eén van deze schilderijen, waarop Wilders samen met Adolf Hitler en Anders Breivik staat afgebeeld, deed aardig wat stof opwaaien.

Op het album Halve Soul Helemoal Høken is het echter niet alleen Wilders die er van langs krijgt. De plaat vormt de muzikale opvolger van het ontzettend leuke ‘Blues Elpee’ uit 2009. Dit geluid maakt de plaat net zo aangenaam luistervoer als haar voorganger. Dat de boze teksten niet altijd nodig zijn, bewijst onder andere het geinige ‘Ik Goa Lopen’, dat over een kapotte fiets gaat. Over een authentiek New Orleans bluesritme klinkt onder andere een voortreffelijke trompetsolo. Een ander hoogtepunt vormt de ‘Fats Domino Medley’, waarin Jolink zijn favoriete pianospeler bezingt. Uiteraard wordt het nummer gesierd door een heerlijk honky-tonk ritme. Verrassend genoeg vormt het absolute hoogtepunt van de plaat een reggaenummer: ‘Donder Op Vuile Klootzak’. Alleen past de tekst absoluut niet bij het gezellige Jamaicaanse ritme. De combinatie van gospel en reggae zorgt er echter voor dat je binnen enkele tellen vrolijk mee zit te zingen.

Het zijn echter de politiek getinte nummers die tekstueel blijven hangen. Op ‘Heb I-j Dat Ok?’ krijgt het beruchte schilderij context. Het vrolijke gaspedaal wordt hier even losgelaten. Doordat Bennie Jolink ditmaal niet begeleid wordt door een vol klinkende band, valt op dat zijn stem niet zo sterk meer is. Hij schetst echter wel een sterk muzikaal betoog tegen het populisme. Op andere nummers uit hij zich meer recht voor zijn raap, door middel van teksten als “Disse Kutregering Naait Ons Een Oor An”.

Het feit dat er in de huidige Nederlandse muziek scène eindelijk eens iemand zich politiek durft uit te spreken maakt deze plaat alleen al sterk. De heerlijke muzikale begeleiding zorgt ervoor dat Halve Soul Helemoal Høken een nieuwe parel uit het Normaal oeuvre is. Deze politieke betrokkenheid maakt Jolink tot de Nederlandse tegenhanger van Ry Cooder. Net zoals bij de Amerikaanse gitarist, valt aan alles te merken dat de woede op Halve Soul Helemoal Høken rechtstreeks uit zijn hart komt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Normaal Label:CNR Music
Cover Man From The South - Koblenz

Man From The South - KoblenzBij een nieuwe albumrelease wordt altijd een goed verhaal bedacht. In het...

Cover Rain Check - Hear Me Out

Raincheck - Hear Me Out Een “rain check” is oorspronkelijk een nieuw kaartje voor de inhaalwedstrijd,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT