RECENSIE: Goat - World Music

Cover Goat - World Music
2012-11-03 Wie het album World Music zonder verdere verwachtingen in de cd-speler schuift, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Terwijl wereldmuziek een ontzettend breed genre is, maakt de Zweedse band Goat een allesbehalve geijkte blend van muzikale stromingen. De bandleden zouden volgens het persbericht beïnvloed zijn door de Voodoo. Het dorpje Korpolombolo, waar de band vandaan komt, is gelegen in de donkere bossen van Zweden. De inwoners daar bedreven jarenlang de duistere Voodookunsten. Toen de tovenaars weggejaagd werden door andere bewoners zou het dorp tot in de eeuwigheid verdoemt zijn. De band Goat is daar het resultaat van.

Duister en hels doet het merendeel van de nummers inderdaad aan. De drums knallen hard en verscheidene malen schiet het gitaargeweld volledig uit de bocht. Bij vlagen doet de mix erg aan metal denken. Dit vindt met name aan het begin van de cd plaats. Tijdens het tweede nummer ‘Goatman’ is het wereldmuziekgevoel ver te zoeken.

Naarmate World Music zich verder ontrolt, blijkt alles echter ijzersterk in elkaar te steken. De muzikanten weten een eigen sfeertje te creëren dat, in de beste Voodootraditie, de luisteraar volledig weet te hypnotiseren. Dit wordt gedaan met effecten die uit alle uithoeken van de wereld gehaald zijn. De hypnotiserende drums vormen daarbij het geheim. Met een door afrobeat geïnspireerd gevoel wordt het gros van de nummers begeleid door een opzwepend drumritme. Daaroverheen kunnen andere instrumenten en de vrouwelijk vocalen zich uitleven. Dankzij het afrobeat-gevoel blijf je over de gehele linie echter geboeid luisteren.

Met het album World Music weet de groep Goat alle muziekgenres te overschrijven. De mix van rock, wereldmuziek en metal zou op elk denkbaar festival thuispassen. Bovenal toont de band aan dat wereldmuziek niet per definitie thuis hoort bij de ietwat saaie wereldverbeteraars. Beleef het!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Goat Label:Suburban Records
Cover Venturia - Dawn Of A New Era

Venturia - Dawn Of A New EraMetal is in Frankrijk altijd een ondergeschoven kindje gebleven. Natuurlijk,...

Cover Floods - Floods

Floods - Floods De post-/emocore formatie Floods , afkomstig uit het Britse St. Albans,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT